fbpx
Elon Musk, Twitter.

Szakértő: Uniós jogba ütközik, amit Elon Musk bejelentett a Twitternél a hétvégén

Egy szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU digitális piacokról szóló jogszabályába ütközik az a szabályváltozás, amit a Twitter új tulajdonosa, Elon Musk a hétvégén életbe léptetett a linkelések kapcsán.

Kevin Schawinski svájci asztrofizikus, a Modulos AI nevű mesterséges intelligenciával foglalkozó cég vezérigazgatója egy Twitter-bejegyzésben arra figyelmeztetett, hogy az Európai Unió jogával ellentétes az, hogy Elon Musk megtiltotta a Twitter felhasználói számára a kifelé, más közösségi médiás platformokra (például Facebook-profilon lévő posztra) mutató linkek megosztását a kék madaras felületen.

Schawinski az EU digitális piacokról szóló jogszabályára hivatkozik, amely kimondja, hogy a techóriásoknak

  • „átjárhatóságot kell biztosítaniuk a saját szolgáltatásuk és a harmadik felek szolgáltatásai között”,
  • „nem akadályozhatják meg a vásárlókat abban, hogy a platformon kívüli vállalkozásokkal felvegyék a kapcsolatot”,
  • és „nem sorolhatják előrébb felületeiken a saját maguk által kínált szolgáltatásokat és termékeket azokhoz a hasonló termékekhez és szolgáltatásokhoz, melyeket harmadik felek kínálnak a platformon.”

Azonban könnyen lehet, hogy ennek hamarosan már nem lesz sok jelentősége, ugyanis Musk feje fölött kezdenek összecsapni a hullámok. A napokban a szintén általa vezetett Tesla egyik nagybefektetője nehezményezte, hogy Musknak túl sok idejét köti le a Twitterrel való bíbelődés, ezért felszólította, hogy mondjon le a közösségi platform vezetéséről, és összpontosítson az elektromos járműveket gyártó vállalat vezetésére.

Talán emiatt is, és a Twitternél történt különféle fejlemények miatti felháborodások okán Elon Musk hétfőn bizalmi szavazást indított önmaga ellen: megszavaztatja a közösségi média használóival, hogy lemondjon-e a Twitter éléről. Cikkünk születésekor 57 százalékkal az ezt sürgetők vannak többségben, miközben már közel 15 millióan szavaztak, és alig pár óra van már csak hátra a szavazás lezárásáig.

Megszavaztatja Elon Musk, lemondjon-e a Twitter éléről

Miután az ENSZ és az EU is elítélte Elon Muskot, a Twitter tulajdonosa helyreállította a két napja letiltott újságírók fiókjait

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Borítókép: Elon Musk. Fotó: stock / Depositphotos.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások