fbpx
Gyertya, gyász, halál.

Meghalt Kabai Lóránt költő, író, szerkesztő, a Műút című folyóirat egyik alapítója

45 évesen, tragikus körülmények között hunyt el.

A rendőrség október 23-án még felhívást tett közzé Kabai Lóránt eltűnéséről. Fivérei – édesanyjuk nevében is – végül kedd reggel közzétették, hogy testvérük tragikus körülmények között elhunyt.

Kabai Lóránt elvesztése betölthetetlen űrt hagy maga után nemcsak Miskolc városának kulturális életében, hanem a kortárs magyar irodalom egészében, hiszen aktív, meghatározó alakja volt a fiatal magyar kortárs lírának, irodalomnak – fogalmaztak.

Kabai 1993-tól publikált rendszeresen egyebek mellett a Holmi, a Jelenkor, a Beszélő, az Élet és Irodalom című lapokban, legutóbbi verseskötete Moaré címmel 2021-ben jelent meg. Munkásságát több díjjal is elismerték, 2019-ben a V4 Irodalmi Rezidensprogram ösztöndíját és Sziveri János-díjat, 2016-ban Csáth Géza-díjat kapott, de elnyerte 2011-ben az NKA alkotói ösztöndíját és 2006-ban a Móricz Zsigmond-ösztöndíjat is.

„Alkotói sokoldalúságát, kreativitását jól mutatja, hogy irodalmi tevékenysége mellett rendszeresen szerepelt hazai és külföldi kiállításokon grafikákkal, fotókkal, festményekkel, kollázsokkal és mail artokkal”

– írta közleményében az MTI-nek a Miskolci Önkormányzat, hozzátéve, hogy tevékenykedett a Független Mentorhálózat mentoraként, éveken át zsűrizett a Diákpoézisben, és szemináriumvezetőként segítette a fiatal alkotókat a József Attila Kör táboraiban.

Kabai Lórántról Terézváros önkormányzata is megemlékezett:

További hírek.

Borító: stock / Depositphotos.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások