fbpx
H145-ös helikopterről tudósít az ATV stábja

Élőben, a magasból közvetített egy H145-ös katonai helikopter fedélzetéről az ATV a Facebookon – a kulisszatitkokról kérdeztük a tudósítót

Kevesebb mint egy óra leforgása alatt több mint tízezren voltak kíváncsiak pénteken egy különleges, a Föld felszínétől néhány száz méter magasan, repülés közben zajló élő közvetítésre a Facebookon. A tudósítást készítő stábot kérdezte a Media1 a technikai részletekről és több érdekességet is megtudtunk.

A fenti borítókép akkor készült, amikor egy H145-ös katonai helikopter fedélzetéről, több száz méter magasról, menet közben készített élő, az előkészületekkel és a fel- és leszállással együtt több mint negyedóra időtartamú Facebook Live videós bejelentkezést az ATV Novák András haditudósító és Gudmon Olivér operatőr, amiben Simon Zsolt alezredes, a gép pilótája segítette őket.

A Media1 érdeklődésére Novák András azt mondta, hogy át akarták adni a nézőknek, milyen különleges az újgenerációs H145-ös helikopterekkel a fel- és leszállás, illetve az utazás, illetve milyen komoly feladatai vannak a pilótáknak. A közvetítés az ATV Facebook-oldalán keresztül zajlott, méghozzá egy iPhone típusú okostelefon segítségével, az egyik hazai mobilszolgáltató 4G hálózatán.

Az élőzést hosszú, mintegy 2 hónapos előkészület előzte meg, mivel először is különleges honvédségi engedélyeket kellett beszerezni a forgatáshoz. Mivel NATO-helikopterről volt szó, rajta több kommunikációs, hírszerző és fegyvertechnikai eszközzel és műszerekkel, amelyeket még véletlenül sem szabad megmutatni, ezért ezeket az élő közvetítés előtt a szolnoki légibázis munkatársai letakarták, hogy még véletlenül se látszódjanak.

Előzetesen le kellett próbálni, hogy felszállás után milyen körülmények között maradhat stabil a mobiltelefonon az adatkapcsolat, hiszen nem akartak felsülni vele az élő közvetítéskor.

Novák András és Simon Zsolt alezredes a H145-ös katonai helikopteren, közvetítés közben.
Novák András és Simon Zsolt alezredes a H145-ös katonai helikopteren, közvetítés közben.

Hogy a felszállás után se szakadjon meg a közvetítés, a gép nem ment többel mint 200 km/h, és nem mentek magasabbra körülbelül 300 méter magasságnál – mesélte el Novák András a Media1.hu-nak, aki elárulta, néha azért nagyon tartott tőle, hogy ilyen odafigyelés mellett is megszakad a 4G-s mobilkapcsolat, hiszen a bázisállomásokat földi, nem pedig repülő járművekből való élő közvetítésre tervezték, de szerencsére nem hagyta őket cserben a technika, folyamatosan élő hangot és képet tudtak adni az ATV Facebook-közönségének.

Arra a kérdésünkre, hogy felkészültek-e arra az esetre, ha netán a repülés közben megszakad a kapcsolat mobilszolgáltató földi bázisállomásaival, Novák elmondta, hogy volt erre az esetre egy „B” tervük, méghozzá az, hogy kamerával is rögzítik az eseményeket és a repülés után utólag adják le, ezért is ment Novákkal az operatőr – szerencsére azonban nem volt szükség a vészmegoldásra.

Novák András azt mondta, bár már egyszer repült ilyen géppel, így is óriási élmény volt ezt most újra megtenni úgy, hogy eközben látványos képeket is tudtak adni a nézőknek, akik a kommentek szerint tényleg érdeklődve figyelték a gép belsejében zajló folyamatokat, örültek, hogy láthatták a műszereket és ott lehettek a pilótafülkében végig. Ennek is köszönhető, hogy mintegy egy óra leforgása alatt több mint 10.000-en látták az élőben készített videót az ATV Facebook-oldalán, de ez a szám azóta is folyamatosan növekszik.

Novák azt mondta, nincs tudomása arról, hogy bárki is készített volna már hasonló élő közvetítést Magyarországon H145-ös helikopterekből.

A videóból egyébként kiderül, hogy a szolnoki repülőtér közelében repültek azon H145-ös helikopterek egyikéből, amelyekből nemrég 20 darabot szerzett be Magyarország. Simon Zsolt alezredes, a helikopter pilótája a leszállás utáni, ugyancsak élőben közvetített villáminterjúban azt mondta, nagyon jó gépről van szó, az ugyanis egyaránt alkalmas felderítő, kutató-mentő és utasszállító feladatok mellett különleges műveletekre, sőt akár harcolni is lehetne vele szükség esetén, tehát gyorsan átépíthető különböző feladatokra. A helikoptereket napjainkban is használják az országhatár mentén.

A közvetítés azzal zárult, hogy várják azokat, akik jó egészségnek örvendenek és beszélnek angolul,  mivel aki megfelel a feltételeknek, maga is helikopter-pilótává válhat.

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalálja a Media1-et a Facebookon is.

Borító: A Simon Zsolt alezredes vezette H145-ös helikopterről tudósít az ATV stábja. Fotó: Novák András / mobiltelefonos felvétel
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások