fbpx
stroke, sztrók

Egy új magyar applikációnak köszönhetően ötször gyorsabban kaphatnak kórházi ellátást a stroke betegek

A Magyar Stroke Társaság konferenciáján is bemutatták a 2021. évi Vodafone Digitális Díj, Digitális Egészségügy kategória második helyezettjét, a SalusMo névre keresztelt rendszert.

A legelső tünetek jelentkezésétől a stroke betegeknek mindössze 4 és fél órájuk van arra, hogy az életmentő beavatkozást megkapják. Maga a kezelés és az ahhoz szükséges vizsgálatok az orvosok megfeszített munkája mellett 75 percet vesz igénybe, vagyis a betegnek és környezetének összesen 3 órája és 15 perce marad arra, hogy felismerjék a stroke tüneteit.

A Vodafone Digitális Díjjal jutalmazott MotionScan Kft. rendszere, a SalusMo a mesterséges intelligenciával ezt mindössze egy órán belül megteszi, rengeteg időt mentve meg ezzel a betegnek és az őt ellátó csapatnak. A jelenleg is fejlesztés alatt álló szoftver igénylésére már lehet regisztrálni.

A MotionScan Kft. SalusMo nevet viselő rendszerének honlapja.
A MotionScan Kft. SalusMo nevet viselő rendszerének honlapja. Fotó: salusmo.com.

A MotionScan Kft. olyan rendszert fejleszt, amelyet a jövőben bárki használhat, és okosóra, valamint az okostelefonon elérhető applikáció segítségével biztonságban tudhatja saját magát és szeretteit is. A rendszer a beépített mesterséges intelligenciával a stroke veszély érzékelése esetén képes jelezni az ellátó személyzetnek, kezelőorvosnak, nővérnek és családtagoknak is.

A stroke tünetei a SalusMo honlapján.
A stroke tünetei a SalusMo honlapján. Fotó: salusmo.com.

2023-tól lesz elérhető az applikáció a magyar felhasználók számára

A SalusMo rendszert elsőként Magyarországon tervezik bevezetni, és a MotionScan honlapján már meg is kezdődött az előregisztráció. A regisztráció nem jár kötelezettséggel, de a 2023-as indulás után elsőként a már regisztrált érdeklődőket fogják kiszolgálni, emellett a regisztrálók naprakész híreket is kapnak a stroke-előrejelző készülékkel kapcsolatban.

„A MotionScan Kft. SalusMo rendszere mesterséges intelligencia segítségével folyamatos mozgásmintázat-elemzést végez, amely során a stroke-ra jellegzetes tüneteket a legérzékenyebben azonosítja, és az ellátó személyzetnek vagy a beteg környezetének azonnal jelzi. A fejlesztés jelenlegi stádiumában már képesek vagyunk 1 óra alatt a stroke-ra jellegzetes eltéréseket azonosítani, ezáltal a betegek ötször gyorsabban kórházi ellátást kaphatnak és a legfontosabb, hogy a kritikus 4,5 órán belül megkezdődhet a beavatkozás. A mesterséges intelligencia jelenleg is olyan pontosan tudja azonosítani végtaggyengeséget, ahogyan arra eddig csak szakképzett neurológus volt képes. A számszerűsített végtaggyengeség pedig nem csak a felismerés, de a kórházi ellátás és a rehabilitáció minőségét is emeli”

– mondta Árvai Péter, a MotionScan alapítója.

„A Vodafone Digitális Díj célja, hogy társadalmunk valódi, a mindennapokat érintő problémáira adjon választ. Sokszor halljuk, hogy a digitalizáció és a technológia felgyorsította az életünket – ez a gyors észlelés és reagálás pedig nagyon hasznos lehet, ha például egy olyan betegségről van szó, amelynek diagnosztizálásában és kezelésében szó szerint minden perc számít. Jó érzéssel tölt el mindannyiunkat, hogy a SalusMo rendszer nemcsak életeket fog menteni, de a stroke-ot túlélők életminősége is jelentősen jobb lehet a haladéktalanul érkező segítségnek köszönhetően”

– tette hozzá Flakstad Emőke, a Vodafone Magyarország Alapítvány főtitkára.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító :stroke, sztrók. Fotó:Depositphotos.com / stock
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások