fbpx
Kommentár folyóirat.

Több mint 11 milliárd forint támogatást költhet ingatlanokra a Kommentár folyóirat

A folyóirat egyik szerkesztője L. Simon László fideszes politikus.

11,5 milliárd forintos támogatást kapott a Kommentár Alapítvány a Mathias Corvinus Collegium Alapítványtól – írta az Átlátszó a Kommentár című lap kiadójának tavalyi évről szóló beszámolója nyomán. Az összeget 10 év alatt költhetik el, évi átlagban 1 milliárd forintot.

Mint az oknyomozó portál írta, a Kommentár főszerkesztője Békés Márton, akit többen Orbán Viktor politikai rendszere meghatározó ideológusának tartanak. A folyóirat rendszeresen közvetít fideszes paneleket, a legutóbbi számban egy anyag („Jobboldali építkezés, 2010-2022”) szerzője azt méltatja, hogy a kormány nagyon sok közpénzt ad a Kommentárhoz hasonló ideológiai műhelyeknek.

Az állami pénzekkel kitömött MCC adja a pénzt

A támogatást a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) adta a folyóiratnak, amelynek kuratóriumi elnöke Orbán Balázs, a Miniszterelnökség politikai államtitkára. Az intézményt működtető MCC nemrégiben speciális jogi státuszt és 501 milliárd forintnyi állami vagyont kapott.

Az Átlátszó megjegyezte: az MCC főigazgatója, Szalai Zoltán egyébként a Kommentár egyik szerkesztője is (a folyóirat másik szerkesztője L. Simon László fideszes politikus, a Magyar Nemzeti Múzeum jelenlegi igazgatója).

Az Átlátszó kérdésekkel fordult az MCC-hez, ahonnan azt a választ kapták, hogy a tehetséggondozási célt a saját tevékenységén túl további „személyek és szervezetek útján valósítja meg”, közöttük a Kommentárral, amelynek „tevékenységét és legfőképp a hozzá kapcsolódó könyvek kiadását és terjesztését segíti a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány egy támogatási együttműködés keretében”.

Ingatlanokra fordítják a pénzt

A kapott 11,5 milliárd forintot a Kommentár főleg ingatlanokra fogja költeni; az MCC válaszának értelmében a támogatás „jelentős részét” egy budapesti Képzési Központra fordítják, ami az Átlátszó szerint vélhetően a palotanegyedbeli, Puskin u. 4. alatti épületben fog megvalósulni, amit két éve a kormány ingyenesen adott oda az állami vagyonból az alapítványnak.

A pénzből emellett „az Alapítvány budapesti irodájának létrehozására, az Alapítvány balatonszepezdi Képzési Központ befejező ütemére, kiegészítő funkciók létrehozására, a Kommentár Folyóirat budapesti rendezvényeinek helyszínét biztosító, valamint az Alapítvány vendégelőadói, kutatói és a képzésben részt vevő fiatalok részére a képzések ideje alatti szállás biztosítására szolgáló ingatlanok vásárlására” is költenek majd – írta az MCC az Átlátszó megkeresésére.

A folyóirat kiadása egy korabeli miniszterelnökségi támogatási irat szerint – amit az Átlátszó adatigénylő felületén, a Ki Mit Tud?-on keresztül kért ki egy magánszemély – ekkor mindössze 3,3 millió forintba került egy évben.

A Kommentár Alapítvány egyáltalán nem reagált az oknyomozó portál kérdéseire.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Kommentár Folyóirat / Facebook
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások