fbpx
Marina Ovszjannyikova az orosz Első Csatorna adásában, amint egy háborúellenes táblát tart fel.

Újságírói letartóztatás az orosz hadsereg „lejáratása” miatt

A rendőrség moszkvai otthonától nem messze vette őrizetbe most vasárnap az orosz ottnonába nemrég hazatért Marina Ovszjannikovát.

Az orosz állami Egyes Csatorna, márciusban látványosan tiltakozó, azóta az EU-ban rangos díjat kapott volt munkatársa, Marina Ovszjannikova – a szabadeuropa.hu tudósítása alapján – arról számolt be, hogy az orosz hadsereg „lejáratása” miatt emeltek ellene vádat, miután nemrég egy vele készített interjúban támogatásáról biztosította az előzetes letartóztatásban lévő, ellenzéki Ilja Jasint, aki a hatóságok szerint „hamis információkat” terjesztett a fegyveres erőkről. Mi több, a riporter előző héten egyszemélyes tiltakozást tartott a Kreml közelében.

Erről fényképet is feltöltött az internetre, amelyen ő látható egy, Vlagyimir Putyin elnököt gyilkosnak, katonáit pedig fasisztának nevező poszter, illetve Ukrajnában meggyilkolt gyerekek fotói előtt.

Állítsátok meg a háborút!

Akkor nem vették őrizetbe. Most viszont igen.

Mint a szakmában köztudott: az orosz állami tévé szerkesztőjeként dolgozó Marina Ovszjannikova március 14-én vált nemzetközileg ismertté, miután berontott az esti híradó élő adásába egy háborúellenes táblával. „Állítsátok meg a háborút! Ne higgyetek a propagandának! Itt hazudnak nektek” – ez volt a kézzel írt felirat.

Marina Ovszjannikova az orosz állami tévé híradójának márciusi adásában robbantott

Bár ezért a tettéért akár tizenöt éves börtönbüntetéssel is sújthatták volna, az újságírónő határozottan kijelentette, hogy nem akar elmenekülni Oroszországból, ahogy korábban visszautasította Emmanuel Macron francia elnök ajánlatát is, aki politikai menedékjogot kínált fel neki.

Az ügyet azonban akkor végül megúszta 30 ezer rubel (nagyjából 200 ezer forint) pénzbírsággal.

Ovszjannikova felmondott, s ezt követően

a német Die Weltnél kapott munkát, első véleménycikkében pedig akciója esetleges következményeit taglalta.

 

Kiállt egy ismert ellenzéki mellett is

Több hónapot külföldön, főleg Németországban és Ukrajnában töltött, amelynek során számos alkalommal elítélte az Oroszország által indított háborút, de július elején bejelentette hazatérését.

Aki mellett kiállt az újságírónő, az a 39 éves Ilja Jasin aki a kormány és az ukrajnai invázió hangos bírálója, egyike azon ismertebb helyi, ellenzéki politikusoknak, akik még nem menekültek el Oroszországból.

A férfit az elmúlt hetekben négyszer is pénzbüntetéssel sújtották az orosz hadsereg „lejáratása” miatt. Mint mondta, a hatóságok külföldre próbálják kényszeríteni, de ez nem fog sikerülni.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

A borítón: Marina Ovszjannyikova az orosz Első Csatorna adásában, amint egy háborúellenes táblát tart fel. Forrás: YouTube.com

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások