fbpx
A Vodafone Digitális Díj 2022-es nyertesei.

Kihirdették a Vodafone Digitális Díj idei nyerteseit

Kéz-ortézis, nyelvtanulást segítő szoftver és idősek számára készített videóhívó gomb is található az idei díjazottak között

A Vodafone Magyarország Alapítvány által kiírt, 15 millió forint összdíjazású pályázatra olyan projektekkel lehetett nevezni, amelyek a digitalizáció segítségével kínálnak megoldást napjaink legégetőbb kihívásaira. Ebben az évben összesen 118 pályázat érkezett három kategóriában (Digitális Társadalom, Digitális Esélyegyenlőség, Környezetvédelem és Fenntarthatóság), továbbá egy Inkubációs Különdíjat is kiosztottak.

„Hiszünk abban, hogy a technológia és a digitalizáció segítségével tehetünk egy élhetőbb holnap megteremtéséért. A Vodafone Digitális Díjnak köszönhetően minden évben lehetőségünk nyílik olyan projektek támogatására, melyekről azt gondoljuk, hogy az emberiség javát szolgálhatják. Az idei pályázatok száma és minősége nemcsak abban erősített meg, amit már évek óta biztosan tudok, hogy Magyarország tele van nagyszerű innovátorokkal, hanem abban is, hogy összefogva, egymást támogatva igenis megtalálhatjuk a válaszokat napjaink legégetőbb kérdéseire”

– mondta el Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója.

Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója.
Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója. Fotó: Vodafone Magyarország

A Digitális Társadalom kategória nyertesei

Ebben a kategóriában olyan innovatív digitális megoldásokkal lehetett nevezni, melyek valamely társadalmi csoport javát szolgálják. A digitális társadalom kategória lehetséges témái illeszkednek az ENSZ által kitűzött fenntarthatósági célokhoz, melyek többek között a mentális és fizikai egészség megteremtése, szegénység és hajléktalanság felszámolása, minőségi oktatás, élelmiszer pazarlás megszüntetése, közösségteremtés és a megosztás alapú gazdaság megvalósítása.

1. helyezett: Ceph Assistant – Fogászati teleröntgen-elemző szoftver

A Ceph Assistant egy digitális teleröntgen-elemző szoftver, fogászati rendellenességek felismerésére. A rendszer mesterséges intelligencia segítségével felismeri és jelöli a röntgenképeken található kóros elváltozásokat, ezzel felhívva az orvos figyelmét azokra a területekre, melyekkel javasolt foglalkozni. A rendszer egy interaktív felületen azt is lehetővé teszi, hogy az elemző orvos felülbírálja, azaz átírja ezeket a jelzéseket, és a mesterséges intelligenciának köszönhetően a rendszer ezeknek a javításoknak a megjegyzésével képes fejleszteni önmagát.

2. helyezett: Járókelő Közhasznú Egyesület

A Járókelő.hu egy közterületi hibabejelentő weboldal, amely segít a városlakóknak abban, hogy bejelenthessék a kátyúkat, leszakadt szemeteseket, lekopott zebrákat, összetört megállókat, az elhagyott autókat és sok más problémát, amelyet közterületen tapasztalnak. A projekt további fejlesztésével a rendszer lehetővé teszi a bejelentések szűrését terület, illetékes, problémakör, bejelentő vagy egyéb standardizálható kritériumok alapján.

3. helyezett: Digital Language Solutions Kft.[email protected] nyelvtanulást segítő applikáció

A [email protected] mobilalkalmazás egy különleges talkbot, amit anyanyelvi angoltanárok és szinkronszínészek segítségével fejlesztettek ki az angol beszédkészség javítására. A beszédfelismerés és a saját fejlesztésű hangvezérlésű rendszer kombinációja segíti a felhasználókat abban, hogy a valódihoz nagyon hasonló szituációk során fejlesszék angol beszédkészségüket és ezzel egyidejűleg szerezzenek értékes társalgási rutint, melyhez rengeteg szakmai segítséget kapnak az alkalmazástól.

4. helyezett: Briefly – Referral Program

A Briefly egy olyan platformot hozott létre vállalkozások számára, ahol megtalálhatják az aktuális igényeiknek legjobban megfelelő szabadúszókat, és zökkenőmentesen dolgozhatnak velük anélkül, hogy a kapcsolat adminisztratív aspektusai miatt kellene aggódniuk. A pályázattal partnerhálózatuk bővítését és a platform továbbfejlesztését, valamint annak népszerűsítését kívánják megvalósítani.

Egy robot a Vodafone Digitális Díj átadóján.
Egy robot a Vodafone Digitális Díj átadóján. Fotó: Vodafone Magyarország

A Digitális Esélyegyenlőség kategória nyertesei

Ebben a kategóriában olyan digitálisan innovatív megoldások nevezését várta az Alapítvány, amelyek a hátrányos helyzetű csoportok felzárkózását segítik, így életük a pályázatban bemutatott megoldások segítségével korszerűbbé, egyszerűbbé válhat.

1. helyezett: Kontekt – Videóhívást segítő fizikai gomb idős emberek számára

A Kontekt az okoseszközök használatától ódzkodó időseknek szánt, TV képernyőhöz csatlakoztatható készülék, mely elősegíti a videóhívás létrehozását szeretteikkel, egy fizikai gomb lenyomásával. Ez az eszköz az idős emberek magányát kívánja enyhíteni, a videóhívások segítségével pedig visszacsatolni őket a család vérkeringésébe.

2. helyezett: Boldog Gizella Alapítvány – Ápolási-gondozási feladatok támogatására szolgáló digitális megoldások

Az ápolási-gondozási feladatok támogatására szolgáló digitális eszközök fejlesztését tűzte ki célul a Boldog Gizella Alapítvány. Egy olyan felhő-alapú, mobil eszközre is optimalizált applikációt terveztek, amely folyamatos képet nyújt az idősotthonok lakóinak állapotáról, nyomon követhetővé teszi a feladatok ellátását és az ápoló személyzet leterheltségét. Nem utolsó sorban pedig segíti az idősotthonok jogszabályok által előírt dokumentálási kötelezettségének teljesítését.

A Környezetvédelem és Fenntarthatóság kategória nyertesei

Ebben a kategóriában olyan digitálisan innovatív, zöld megoldásokkal lehetett pályázni, melyek hozzájárulnak egy rezíliens, klímasemleges ökoszisztémához. Lehetséges témakörök többek között a levegő és környezetszennyezés felszámolása, a megújuló energia, a vízi élővilág és az illegális szemétlerakás megszüntetése.

1. helyezett: Volteum Kft. – Elektromos járművek élő üzemeltetésének támogatása

A Volteum Kft. elektromos flottamenedzsment szolgáltatást biztosít ügyfelei részére. Saját fejlesztésű web alkalmazásával megkönnyíti vállalati partnereiknek, hogy nagyobb hatékonysággal üzemeltessék elektromosautó-flottáikat. A Volteum, algoritmusai segítségével, kiszámítja az elektromos járművek napi használatának energiaigényét, megtervezi a járművek számára a legjobb útvonalat, és optimalizálja a töltési ciklusokat. A szoftver csökkenti a járművek lemerülésének valószínűségét, tervezhetővé teszi a töltések költségét, szükséges idejét.

2. helyezett: SolSTICE – 3D modell alapú épületenergetikai rendszeroptimalizáció heurisztikus algoritmusa

A SolSTICE egy olyan alkalmazást fejlesztett, amely az épületenergetikai rendszertervezést segíti, a napelemes és akkumulátoros megoldásokra fókuszáltan. A szoftver egy épület GPS koordinátái, 3D modellje és fogyasztási profilja alapján képes meghatározni az optimális napelem rendszer méretét, komponenseinek típusát és elhelyezkedését. A fejlesztett könyvtár lakóépületekre, ipari épületekre, napelem parkok hatékony tervezésére is alkalmazható lehet.

3. helyezett: dFarm – mezőgazdasági szakembereket támogató megoldás

A mezőgazdaság egyik legégetőbb kérdése az időjárás és az öntözés megtervezése. A dFarm megoldása műholdas adatgyűjtéssel szoftver segítségével elemzi a környezeti hatásokat, informálja a gazdálkodókat, így segítve őket döntéseik meghozatalában és a szükséges mezőgazdasági műveletek megtervezésében.

Az Inkubációs Különdíj nyertese

A társadalmi és szakmai zsűri egyhangúan szavazta meg az Inkubációs Különdíj nyertesét, a HandExo nevű személyre szabható kéz-ortézist. Az eszköz akár távolról is működtethető egy applikáció segítségével, így segítve a stroke-on vagy egyéb, a kezet és az idegrendszert ért sérülésen átesett betegek mindennapi mozgását, akik így akár már önállóan, aktívan mozgathatják ujjaikat a fejlesztőgyakorlatok közben.

A 3D nyomtatással készített, személyre szabható kéz-ortézis, újra definiálhatja a kézrehabilitáció jövőjét. A különdíj nyertesét a Vodafone munkatársaiból álló szakmai mentorcsapat fogja támogatni és fél éven keresztül segíteni a projekt megvalósításában és továbbfejlesztésében.

HandExo.
HandExo. Fotó: Vodafone Magyarország

„Zsűritagként rendkívül izgatottan vártam a kiválasztási folyamatot, mivel már a shortlistre került projektek is ígéretesnek bizonyultak. Nagy öröm volt számomra látni, hogy egyre többeket foglalkoztat az egészségügy digitalizációja, továbbá olyan megoldásokat is láthattunk, melyek az agrárium digitális fejlesztését, annak megújítását tűzték ki célul”

– mondta el Orbán Anita, a Vodafone Magyarország Vállalati Kapcsolatokért Felelős Vezérigazgató-helyettese, a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának tagja a 2022-es Vodafone Digitális Díj kapcsán.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: A Vodafone Digitális Díj 2022-es nyertesei. Fotó: Vodafone Magyarország
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások