fbpx
online pszichológus

Te felismered a depresszió jeleit? (x)

Idehaza még mindig komoly problémát jelent a depresszió felismerése, elismerése és kezelése. Bár erőteljesen látszik a javuló tendencia, a fiatalabb korosztály talán elfogadóbb, jobban figyeli önmagát, mint az idősebb korosztály tagjai.

 

Mindenféle viccesnek szánt, ámde bugyuta tartalom kering a közösségi médiában arról, hogy bár régen mennyire nehezebb volt az élet, mégis mindenki jobban bírta, erősebb volt, nem volt depresszió.

De igen volt, csak nem foglalkozott vele senki, ezért veszített el szinte minden család egy-egy tagját. Hogy a harmadik évezred hajnalán ez ne fordulhasson elő, mindenkinek érdemes tisztában lenni a depresszió jeleivel, hiszen érinthet bárkit!

 

A rosszkedv nem feltétlenül jelent depressziót!

A rosszkedv mindenkit érint, a depresszió jóval kevesebbeket, ugyanis ha ez az állapot tartóssá válik, és testi tünetek is kapcsolódnak mellé, akkor a videopszichologus.hu szakmai gárdája lesz az, aki a segítségedre lehet. Hiszen alig akad olyan ember, akit ne ért már volna tragikus veszteség, gyermekkori abúzus vagy bántalmazó kapcsolat, de még egy új munkahely is rengeteg lelki nehézséget von maga után. Ilyenkor teljesen természetes szomorúnak, elkeseredettnek, bánatosnak lenni. A depresszió ennél többet jelent.

Hasonlóan mérgező gondolat a túlzott pozitivizmus, amikor túlzott lelkesedéssel próbálod megmagyarázni magadnak, hogy boldog vagy, vidám és erős. Mert nem kell ám mindig annak lenni!

Néha az erős, sikeres és önbizalommal rendelkező emberek is lehetnek lent, sőt a depressziós emberek között szép számmal vannak olyanok is, akikről a külvilág nem is sejtette, hogy depresszióval küzd. Épp ezért csalóka a depresszió, hiszen környezeti hatások, de akár genetikai hajlam is elindíthat a depresszió felé bárkit.

 

Hogyan kell kezelni a depressziót?

Kulcsfontosságú, hogy maga a szenvedő alany felismerje, hogy segítségre van szüksége, és persze a családi, házastársi támogatás is döntő fontosságú lehet.

A kialakult depressziót mindenképpen pszichoterápiával kell, hogy kezelje a megfelelő képzettségű szakember, sőt olykor a gyógyszeres kezelés sem kizárható a terápiás folyamatból.

A videopszichologus.hu szakemberei ugyanakkor óva intenek attól, hogy orvosi felügyelet nélkül gyógyszerezzük magunkat, hiszen ez a komoly lelki betegség könnyen tragédiába torkollhat, amennyiben kezeletlen marad, vagy helytelen kezelést kap a páciens.

 

Fontos, hogy kellő figyelmet fordítsd önmagadra!

A mai rohanó világ nem kedvez az öngondoskodás egyetlen formájának sem, ugyanakkor a saját érdekedben jobb, ha határokat szabsz!

Minden napban kell legyen olyan, ami örömet okoz, még ha az csak egy tízperces tevékenység is. Minden nap figyelned kell nemcsak a testi, hanem a lelki egészségedre is, és ha azt érzed, hogy nyomaszt vagy épp szorongást vált ki belőled valami, akkor ne restellj szakemberhez fordulni, mielőtt elharapódzna a dolog!

Pszichológushoz járni nem szégyen, hanem az erős és önmagukkal őszinte emberek privilégiuma. Ne tagadd meg te sem magadtól ezt a lehetőséget!

(x) hirdetői tartalom

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások