fbpx
kávé

Kávé – méreg vagy orvosság? (x)

A kávézás nagyon hosszú ideje szinte elválaszthatatlan eleme a mindennapjainknak, így természetesen számtalan egészségügyi problémával is összefüggésbe hozták. Valóban érdemes volna tehát lemondani kedvenc italunkról? Vagy csupán alaptalan pletykák áldozatává vált a már-már gyógyszernek minősülő fekete lötty? Vizsgáljuk meg közelebbről!

Szív- és érrendszeri problémák

A kávé rengetegszer kapcsolatba kerül a különféle szív- és érrendszeri megbetegedésekkel a közbeszédben. Ennek lehet némi valóságalapja, viszont feltétlen érdemes objektívan megvizsgálnunk a jelenséget. Azok számára, akik koffein érzékenyek vagy magas vérnyomással rendelkeznek tényleg nem tanácsos kávézással kezdeni a reggelt. Sőt lehet, hogy jobban teszik, ha messziről elkerülik a kávét.

Persze nem szükséges az sem, hogy ilyen egészségügyi problémánk legyen. Ha ugyanis a napunk jó részét az eszpresszó kávéfőző mellett töltjük, akkor tényleg kialakulhatnak különféle betegségeink a túlzott koffeinfogyasztástól. Ellenben több tanulmány is arról ad bizonyosságot, hogy a mértékkel történő rendszeres kávéfogyasztás valójában segít a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében.

Az elsődleges antioxidáns forrásunk

A kávéfogyasztást azonban más miatt sem érdemes hanyagolnunk. A különféle antioxidánsok ugyanis kiemelten fontos szerepet látnak el a szervezet megfelelő működésében. Sajnos azonban a modern nyugati étrendben elég kevés antioxidáns-forrás található, hiszen az átlagos hazai zöldség- és gyümölcsfogyasztás is eléggé szegényes. Így tehát jobb híján a kávéból fedezzük antioxidáns szükségletünk legnagyobb részét.

Kevesen tudják viszont, de egyes tanulmányok szerint a kávé több antioxidánst tartalmaz, mint amit zöldségekből és gyümölcsökből akár bőséges fogyasztás mellett be tudnánk vinni. Már csak emiatt sem érdemes lemondanunk a kávézásról – viszont mindig ügyeljünk a mértéktartásra, hiszen a koffeint könnyű túladagolni. Napi 1-3 csésze kávé viszont kifejezetten jótékony hatással lehet a szervezetünkre.

(x) Hirdetői tartalom

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások