fbpx
A 0627.hu videós tartalmai.

Kormánypárti médiumokat indítanak a Göd városától elvett Samsung-adóbevételekből

Még 2020-ban nyilvánította különleges gazdasági övezetté a gödi Samsung-SDI gyárat körülvevő területet a kormány, így a cégtől származó adóbevételek nem a település ellenzéki önkormányzatához, hanem a fideszes többségű Pest Megye Önkormányzatához kerülnek. A megyei önkormányzathoz csoportosított pénz azután kormánypropagandára fordított.

2021 októberében Pest Megye Önkormányzata 400 millió forintnyi adóbevételt osztott szét pályáztatás útján helyi szervezeteknek, fideszes kötődésű alapítványoknak és egyesületeknek – írja a Magyar Narancs.

A nyertesek között voltak olyanok, amelyek médiumok, sajtóorgánumok elindítására kaptak támogatást.

Ők a tevékenységüket legkésőbb 2022. március 31-ig meg kell kezdjék. A Narancs annak nézett utána, hogy hogyan állnak ezek a projektek.

0627.hu

A támogatott médiaprojektek egyike a 0627.hu portál, melynek kiadója a Dunakanyar Média Alapítvány, mely 19 millió forintot nyert a pályázaton „Őrbottyán, Csörög, Vácrátót, Sződ, Sződliget települések online tájékoztatása, weboldal fejlesztése” címszó alatt. Az alapítvány kurátora Szilágyi Erzsébet Antónia, aki 2006-ban indult az önkormányzati választáson a Fidesz színeiben.

A portál Facebook-oldalát több mint tízezren követik, és rendszeresen jelentkeznek videóriportokkal. Több kormánypárti tartalom is található rajta, többször is feltűnik azon Rétvári Bence, a Fidesz országgyűlési képviselője, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

A 0627.hu portálon emellett jelent már meg beharangozó egy Nagy Feróval és Bayer Zsolttal készülő őrbottyáni rendezvényről, de esett szó az Elkrtuk című Gyurcsány-ellenes mozifilm nagymarosi vetítéséről is.

A 0627.hu címlapja.
A 0627.hu címlapja.

Itt Lakunk – Csömör: sok kép, kevés tartalom

A Közép-magyarországi Régióért Alapítvány csaknem 16 millió forintot kapott egy csömöri közéleti magazin kiadására. Az előterjesztés szerint az újságban „bemutatják a különleges rendezvényeket, sportolási és szabadidős lehetőségeket és eseményeket; valamint a település programjairól és jövőbeni fejlődéséről, lehetőségeiről is tájékoztatnák a lakosságot. 3500 példányszámban készülne el havonta nyomtatott formában, 24 A4-es színes oldalon. A megvalósítás időszakában 8 lapszámot jelentetnének meg”.

Az Itt Lakunk – Csömör első száma is megjelent már, a Magyar Narancs egyik helyi forrása szerint a lapban sok a kép, és az oldalszámhoz mérten kevés a tartalom – benne sok esetben nem is helyi vonatkozású hírekkel. Van benne egy interjú Tuzson Bence kormánypárti országgyűlési képviselővel is. A lap kapcsán a helyi forrás úgy fogalmazott,

„Ami feltűnő egy ilyen lapnál, hogy a helyiek számára ismeretlen nevű főszerkesztő bevezető-lapindító írását leszámítva egyetlen cikk sincs aláírva, az interjúkat készítő újságírók neve is hiányzik, a fotóknál ugyanez a helyzet. Mivel az impresszumban is csak a főszerkesztő neve van feltüntetve (a felelős kiadó mellett), ezért egyetlen személlyel azonosítható be az egész lap”.

Egy másik forrás szerint, bár van az újságban egy interjú a civil polgármesterrel, a lap többi része „ a helyi Fidesz kommunikációs készletéből van”. Van már Facebook-oldaluk és weboldaluk is, ám egyelőre egyik sem üzemel.

Kistérségi Hírmondó nincs, Térségi Tények van

A Dunakeszi Kistérségért Egyesület, ami 7,6 millió forintot kapott arra, hogy elindítsa a „Kistérségi Hírmondó online újságot”. A Magyar Narancs nem talált ilyen nevű médiumot, ám a szervezetnek van egy Térségi Tények nevezetű portálja, melyhez egy néhány követővel rendelkező Facebook-oldal is tartozik. Utóbbin a saját híreken túl országos és környékbeli oldalak tartalmait is megosztják.

A portálon megjelennek ellenzéki sajtótájékoztatók és beszámolók is, ám többségben vannak a kormány narratívájába illő tartalmak.

A Térségi Tények címlapja.
A Térségi Tények címlapja. Fotó: tersegitenyek.hu

Plusz egy „kakukktojás”

A fentiektől némileg eltér a „Jelen Vagyok Tehetséggondozó Egyesület”, mely „családi és párkapcsolati csoportos mediátori nap szervezése, témához igazodó mesekönyv és ingyenesen elérhető e-könyv kiadása” címszó alatt kapott több mint 16 millió forintot. Balogh Csaba, Göd polgármestere novemberben még úgy fogalmazott a lap kapcsán, hogy az „felhatalmazás nélkül használja a város nevét, címerét”, és a „főszerkesztője a Fidesz helyi szóvivője”.

A Magyar Narancs szerint az egyesület nem sajtóorgánumra kapott támogatást, ezért nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy Samsung-pénzből működne a lap. Megnézték a TüKörkép magazint, melynek weboldala szerint eddig hét száma jelent meg, a legutóbbi decemberben – október óta nem frissült a Facebook-oldaluk sem.

Az online elérhető lapszámokban sokszor szerepel Tuzson Bence kormánypárti képviselő, de feltűnik benne Varga Judit igazságügyi miniszter, valamint Szabó István, a Pest megyei közgyűlés elnöke is.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Kiemelt fotó: a 0627.hu videós tartalmai.
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások