fbpx
Nyitókép: A Post Mortem című film bemutatója, jobbra Breckl János

Meghalt Breckl János, a magyar filmes és kulturális élet egyik meghatározó alakja

A 63 éves legendás jelmeztervező munkája számos ismert hazai filmben és sorozatban volt látható. Közöljük Závorszky Anna producer és az HBO csapatának búcsúsorait.

63 éves korában meghalt Breckl János jelmeztervező – tudta meg több forrásból az rtl.hu.

A hírportál felidézte: Breckl János számos filmben és színdarabban működött közre, filmes munkáit az 1990-es évek eleje óta sorolják a szakportálok. A Kertész Mihályról szóló Curtiz című filmben végzett munkájáért Magyar Filmdíjat nyert 2018-ban, 2007-ben pedig a Dolina című film alkotóközösségének tagjaként a legjobb látványért díjazták a Magyar Filmszemlén.

Jelmezei olyan filmekben voltak láthatók mint a Post Mortem, A feltaláló, a Trezor, a Viszkis, a Swing, az Isteni műszak, az Üvegtigris 3., a Made in Hungária, a Kontroll, a Meseautó vagy a Sátántangó, és olyan sorozatokban mint az Aranyélet, a Tóth János, a Hacktion, a Patika vagy a Privát kopó.

Felidézték a 2004-ben a filmhu-nak adott interjút, amelyben Breckl János elmondta, hogy grafikusnak vagy ötvösnek készült, véletlenül került a szakma közelébe. A gimnázium után sikertelenül jelentkezett főiskolára, és statisztálni kezdett a filmgyárban, majd felvették öltöztetőnek. Először nem számolt hosszú távon ezzel a munkával, de mindez arra az időszakára esett a magyar filmgyártásnak, amikor Huszárik Zoltán Csontváryja, és Bódy Gábor Psychéje készült. Az interjúból kiderül, hogy Mihalkovszky Erzsébet jelmeztervezőnek is szerepe volt abban, hogy maradt.

Szakmai körökben egy ideje tudtak betegségéről, Facebook oldalán megrendülten emlékeznek rá kollégái.

Závorszky Anna producer és az HBO csapata a Media1-nek az alábbi búcsúsorokat küldte péntek reggel kollégájukat búcsúztatva:

„Szívszorító, hogy nem találkozunk többet, Jani. Öröm volt dolgozni, beszélgetni vagy akár csokit enni veled. Mindig számíthattunk rád és a szakmánk iránti végtelen szeretetedre több évad ‘Aranyéletben’ vagy legutóbb ‘A besúgó’ című produkciónkban. Nem találkozunk többet, de a munkáid és a mosolyod itt marad velünk. Mindent köszönünk.”

További hírek

Nyitókép: A Post Mortem című film bemutatója, jobbra Breckl János – Fotó: Post Mortem / Facebook

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások