fbpx
kerékpár, bicikli

Hegyre fel, kerékpárral (x)

Az MTB (mountain bike) elnevezés a hegyi kerékpárokat foglalja magába. Olyan kétkerekű járműveket, amelyek alkalmasak a nehéz terepen való közlekedésre. Így az erdei ösvényekre, valamint a sziklás, kövekkel, gyökerekkel teletűzdelt pályára is. Az alábbiakban megnézzük, miért különlegesek a mountie-k, és milyen technikai jellemzőkkel bírnak.

A hegyi kerékpárok története

Az MTB eredete egészen az 1960-70-es évekig nyúlik vissza, amikor is néhány kalandvágyó kaliforniai fiatal úgy gondolta, hogy az aszfalt helyett érdemes felfedezni a hegyi terepet is. Erre az akkoriban gyakori cruiser kerékpárt használták, amellyel azonban nem volt könnyű megbirkózni a bukdácsolós utakkal. Így újításokat eszközöltek a bicikliken.

Széles, egyenes kormánnyal látták el a járgányokat, valamint ballonos kerekekkel, valamint megerősített vázzal tettek még inkább alkalmassá a terepen való közlekedésre. A fejlesztések hozadéka volt az új típusú, strapabíró alkatrészek gyártása is. Így megszületett a kerékpárok egyik legsokoldalúbb és legkedveltebb típusa: a mountain bike. A Bikepro.hu kerékpár webshop MTB kínálatában a legnépszerűbb márkák innovatív termékei tűnnek fel.

A mountain bike jellemzői

Azt már tudjuk, hogy egy MTB-vel bátran lekanyarodhatunk az aszfaltról. Egy váz legtöbbször merev falú vagy összteleszkópos. Ez utóbbi jellemzője, hogy a hátsó kerék is rúgózással van ellátva, így a kerékpár jobban alkalmazkodik a váltakozó terepviszonyokhoz, könnyebben irányíthatóvá és fékezhetővé válik. A kerekek szélesek és mélyen barázdáltak, ezzel is segítve a terepen való haladást. A méretek igen váltakozó képet mutatnak: 26”-os, 29”-os, sőt 27,5”-ossal is találkozunk, melynek bevezetését a jobb gördülékenység indokolta.

Ma már a mountain bike bicikliknek is számos típusa van: létezik például az enduro, a downhill és cross country MTB kerékpár is. Az utóbbi évtizedekben az innováció az alkalmazott anyagok vonatkozásában is megvalósult. Ma már sokkal könnyebb és masszívabb textúrákat alkalmaznak a gyártás során, mint a kezdetekben. Emellett az alkatrészek is hatékonyabbak lettek, elég csak a mountain bike-okon lévő fejlett váltórendszerre, a hidraulikus tárcsafékre és a teleszkópos kerékfelfüggesztésre gondolni.

A cross country csoportba azok a kerékpárok tartoznak, amelyek gyorsak és könnyűek, felfelé rendkívül könnyen teszik meg az utat, lefelé haladva azonban nagyobb koncentrációt igényelnek a kerékpárostól. A trail típusúak lejtőn felfelé és lefelé egyaránt könnyen irányíthatóak. Az enduro biciklik bírják a kiképzést bármely nehéz terepen is, a kényelmet a teleszkópok extra hosszú rúgóútja adja. Ennél hosszabb rúgóúttal már csak a downhill típusú kerékpár rendelkezik, mely a lejtőn történő száguldást biztosítja.

A mountain bike-ok óriási népszerűségnek örvendenek évtizedek óta a kerékpárosok körében. Mindenki számára elérhető egy ilyen bicikli, hiszen a belépő kerékpárok már egészen kedvező áron is megvásárolhatóak. Ha terepre hajtanánk, pattanjunk bátran MTB-re!

(x) Hirdetői tartalom

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások