fbpx
A hasznaltauto.hu felülete

GVH-vizsgálat indult a Használtautó.hu és a Jófogás üzemeltetője ellen

A médiavállalat székhelyén helyszíni kutatást is tartott a Gazdasági Versenyhivatal.

A nemzeti versenyhatóság a Media1-hez eljuttatott mai, keddi közleményében, melyet honlapján is közzétett, azt írja, hogy a hazai gépjármű-hirdetési piac egyik legjelentősebb szereplőjével, a Használtautó.hu és a Jófogás online apróhirdetési weboldalakat üzemeltető Adevinta Classified Media Hungary Kft.-vel szemben gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárást.

Az Adevinta a GVH szerint a gépjármű-kereskedők felé olyan kedvezmény- és szolgáltatásrendszert dolgozhatott ki, amely a GVH szerint alkalmas lehet a versenytársak kiszorítására vagy piacra lépésük akadályozására a gépjármű hirdetési platformok piacán. A kevesebb versenytárs jelenléte a fogyasztók számára is hátrányos lehet, mivel így a piac szereplői kevésbé érdekeltek alacsonyabb árak alkalmazásában, illetve a szolgáltatásaik fejlesztésében – írja a GVH közleményében.

A nemzeti versenyhatóság helyszíni kutatást is tartott a vállalkozás székhelyén, most pedig az eljárás részeként az autókereskedők online hirdetésekkel kapcsolatos tapasztalatait méri fel. A GVH így a napokban jelentős számú, gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozást keres meg kérdőívével, hogy jobban megismerhesse a hirdetések feladása során figyelembe vett szempontokat – tudatta a versenyhatóság.

Ezek még csak feltételezések

Fontos hozzátenni, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása egyáltalán nem jelenti annak kimondását, hogy az internetes médiavállalat a jogsértést elkövette – hangsúlyozza a Gazdasági Versenyhivatal sajtóirodája.

Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható.

További hírek találhatók a Media1.hu-n.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások