fbpx
Minority Right Group Europe - Fejlesztési Újságírói Díj

A HVG és a Telex újságírója kapta az idei Fejlesztési Újságírói Díjat

Bihari Ádám (HVG) és Földes András (Telex) megosztva nyerték a Minority Rights Group Europe által alapított, harmadjára átadott Fejlesztési Újságírói Díjat, amelynek idei partnere a Mérték Médiaelemző Műhely volt. Második díjat kapott Fülöp Zsófia (Magyar Narancs) és Báthory Róbert (Szabad Európa). Hírünkön keresztül elérhetők a díjazott pályamunkák is.

A Minority Rights Group Europe a 2018-ban indult Media, Minorities, Migration programjának keretein belül alapította meg a Fejlesztési Újságírói Díjat, hogy jutalmazza a nemzetközi fejlesztés témájában kiemelkedően magas színvonalú anyagokat készítő újságírókat. A díjat idén harmadszor adták át.

Bármely olyan, magyarországi médiumban 2020. június 1. és 2021. november 30. között megjelent alkotással lehetett jelentkezni, amely a nemzetközi fejlesztés témakörével foglalkozik (ideértve többek között a nemzetközi emberi jogokat, különböző országokban a kisebbségek helyzetét, szegénységet, egyenlőtlenséget, társadalmi változásokat, gazdaságfejlesztési projekteket, méltányos kereskedelmet). A díjra érkezett pályázatokat három tagú szakértői zsűri bírálta el, amelynek tagjai Móricz Ilona, a Független Médiaközpont kuratóriumának tagja, Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Központ vezetője és Réti Pál, a HVG volt főszerkesztője voltak.

A csütörtökön tartott online díjkiosztó ceremónián a zsűri kiemelte, hogy érződött a koronavírus járvány hatása, és az előző évekhez képest az idén kevesebb volt a külföldi helyszíni riport, de mindegyik pályázatnál érezni lehetett azt is, hogy komoly munka áll mögöttük.

Polyák Gábor szerint fontos, hogy a díj ráirányítja a figyelmet ezekre a témákra, amelyekről „méltatlanul keveset beszélünk”. Mint mondta, „jó látni, hogy bővül az ilyen témákat felvállaló szerkesztőségek köre, a Szabad Európa is fontosnak érezte, hogy pályázzon, a Mérce is erős cikkekkel érkezett.”

Réti Pál arról beszélt, hogy a pályaművek közel fele a diszkrimináció, az egyenlőtlenségek széles spektrumát fedi le, a menstruációs szegénységtől a HIV-betegek hátrányos megkülönböztetéséig, az emberkereskedelem túlélőinek megpróbáltatásaitól az államilag támogatott ipari beruházások zaját elszenvedők hatósági negligálásáig.
Móricz Ilona a cikkek szakmai minőségét, egyéni hangvételét, élvezetes stílusát, szakmai minőségét és a fotók erejét emelte ki. „Úgy vélem, a magyarországi pályaművek között a korábbi évekhez viszonyítva több volt az olyan riport, amely kifejezetten törekedett a súlyos társadalmi problémák új megközelítésű, sokoldalú és komplexebb elemzésére, egyúttal a releváns emberi sorsok bemutatására” – mondta.

Az idei díjazott pályamunkák

A zsűri idén megosztott fődíjat hirdetett ki, amelyet Bihari Ádám, a HVG, és Földes András, a Telex újságírója kapott. Mint mondták, mindkettőjük riportsorozata nehéz terepen készült, sokrétű témákat ölelnek fel, és sokoldalúan, változatos újságírói eszközökkel mutatták be a konfliktusok szereplőit, elszenvedőit.

Bihari Ádámot a belorusz-lengyel határon készült tudósításai miatt díjazták. A kétrészes riporttal (1. rész, 2. rész) kapcsolatban a zsűri elmondta, hogy elfogulatlanul mutatja be azokat, akiket a válság közvetlenül érint, miközben rengeteg új információval is szolgál. Külön kiemelték Reviczky Zsolt fotóit is.

„Ezt a mezőnyt a különdíjamnak tekintem. Elképesztően motiváló és kirángat az apátiából, hogy ilyen kollégák és pályaművek jelentek meg és szerepeltek a Fejlesztési Újságíró Díj válogatásában” – mondta Bihari Ádám az eredményhirdetés után.

Földes András Afganisztánban készített négyrészes riportsorozatáért (1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész ) kapta a megosztott első díjat. „Szinte lépésről lépésre követhető, mi történt vele, miközben az újságírói munkába is izgalmas bepillantást engedett a nagyon magas színvonalú sorozat” – méltatta a zsűri.

„A magyar sajtóban az egyik fontos elismerést a MRG fejlesztési újságírói díja jelenti számomra, és ezt nem azért mondom, mert a nyertesek között lehetek (köszönöm), hanem mert a forráshiányos, pozitív visszajelzésekben szűkölködő sajtóviszonyok közt ez az egyik olyan fórum, ahol figyelmet kapnak a mostohán kezelt témák: a kisebbségekkel, elnyomással foglalkozó anyagok, és külpolitikai relevanciával bíró cikkek és videók” – mondta Földes András.

A zsűri két második díjat is kiosztott:

Rajtuk kívül a zsűri kiemelte Belicza Bea (Szeretlek Magyarország), Dobsi Viktória (Mérce) és Csengel Karina (Mérce) munkáit.

Még több médiával kapcsolatos hír található a Media1-en.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások