fbpx
Dezső András a Partizán adásában.

Megpróbálta kihúzni Dezső András újságíróból az informátorai kilétét a titkosszolgálat 2015-ben

Egy fedősztorit adtak elő az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai Dezső Andrásnak, majd a forrásaira voltak kíváncsiak egy cikksorozata kapcsán.

Dezső András, az Index korábbi, a hvg.hu jelenlegi újságírója, a néhány hete Pulitzer-emlékdíjjal kitüntetett bűnügyi és titkosszolgálati szakíró volt a 444.hu 2016 szeptemberében publikált, „Elővették a magánélete részleteit, aztán »titkos együttműködésre« akarták rávenni. Nem a rendszerváltás előtt, hanem most” című cikkének alanya – írja a 444.hu  Dezső András a Partizánnak adott interjúja alapján.

Az írás egy – akkor még – meg nem nevezett újságíró történetéről szólt, akihez 2015 telén váratlanul odaléptek az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) munkatársai, és együttműködésre akarták rávenni. A cikk megjelenése után – ellenzéki kezdeményezésre – összehívták a parlament nemzetbiztonsági bizottságát is. A belügy elismerte, hogy „valami történt”. Egy közleményben kémkedést emlegettek, de ennél több érdemben nem derült ki. Vizsgálatot sem indítottak.

Most, 5 évvel később, maga az érintett vallotta be, hogy róla volt szó az ominózus írásban. Dezső András elmondta, a 2014-es kitiltási botrányról szóló cikkei miatt keresték meg. Akkor az Egyesült Államokból kormányközeli tisztviselőket tiltottak ki, ő pedig amerikai diplomáciai forrásoktól információkat szerzett ezek kapcsán, ezekből pedig azután cikkeket írt.

Nem működött együtt velük

A Partizánban Dezső András elmondta: leszólították az utcán a titkosszolgálat emberei, és azt mondták, hogy beszélni szeretnének vele a biztonságát érintő kérdésről.

Hogy megzsarolták-e, úgy felelt: egy fedősztorit mondtak el, amit lehet akként értelmezni. A nemzetbiztonságiak a forrásaira voltak kíváncsiak; elmondása szerint az illető, aki egy amerikai diplomata, más újságírókkal is találkozott.

A nemzetbiztonság emberei azt adták elő, hogy valójában segíteni akarnak neki, hogy elkerülje a nagyobb bajt, melyért cserébe ők is segítséget vártak volna. Dezső viszont nem működött együtt velük.

A Pegasus-ügy kirobbanásakor egyébként Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója is hivatkozott a történtekre:

„Ezért került célkeresztbe a kollégám is, akinek zsarolói azonban teljesen elszámították magukat. Ő ugyanis semennyire nem volt hajlandó engedni a nyomásgyakorlásnak. Bátorságának és leleményességének köszönhetően azonban nem csak az ellene kitervelt konkrét akció végződött kudarccal. Több, a nemzetbiztonsági világban jártas forrásom szerint egyértelműen emiatt van az is, hogy a magyar szolgálatok azóta már nem mernek hasonlóan brutális és szovjet eszközökhöz nyúlni – legalábbis újságírók esetében. Hálával vegyes bűntudatot érzek, amiért a barátom meghurcoltatása kellett hozzá, hogy én és más magyar újságírók az elmúlt években relatív biztonságban dolgozhassunk”.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Dezső András a Partizán adásában. Fotó: YouTube / Partizán
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások