fbpx
A SZEMlélek magazin petíciója.

A békés közbeszédért indított petíciót több ismert médiaszemélyiség

Példákat is felsoroltak, hogy mi ellen szeretnének ezzel küzdeni.

Egy online petíció elindítására szánta el magát az áprilisban újraindult SZEMlélek magazin, illetve a petíció első aláírói között lévő Gundel Takács Gábor, Kepes András, Acél Anna, Hodász András, Sáhó Eszter és Gégény István. Céljuk, hogy lépést tegyenek a közbeszéd pozitív változásáért.

Példaként felsoroltak néhány, a közelmúltban a magyar közéletben elhangzott kifejezést is, amelyek ellen küzdeni szeretnének:

  • „rothadt lelkű gátlástalan szemétláda, egy aljas görény”;
  • „bajszos szar”;
  • „szerencsétlen, gumikeresztény, senkiházi”;
  • „egy szar ember, egy jellemtelen, köpönyegforgató senki”;
  • „rémisztő képződmények”;
  • „demens vénember”.

A felhívás teljes szövege így hangzik:

„Mi, ennek a felhívásnak az aláírói olyan országban szeretnénk élni, amelyben tisztelettel szólunk egymáshoz és egymásról a magánéletben és a közbeszédben, akkor is, ha nem értünk mindenben egyet.

Meggyőződésünk, hogy nemzetünk békés fejlődését a különböző nézőpontok megismerése, az egymás megértését szolgáló párbeszéd szolgálja, míg az egyoldalú nézetek, a kirekesztő, a másokat emberségükben megalázó kijelentések nehezen gyógyuló sebeket okoznak a társadalomban. A szavaknak következményei lehetnek; jó vagy rossz tettekké válhatnak.

Elszomorítónak tartjuk, hogy napjainkban az építő, gyógyító üzenetek mellett túlsúlyba kerültek a bántó, sértő, indulatos, romboló megszólalások, láthatatlan falakat építve egy nemzeten belül is családtagok, munkatársak, állampolgárok közé.

Miközben megértésre, békére vágyunk, értetlenül állunk az előtt, hogy vannak, akik élen járnak a tiszteletet, emberséget nélkülöző, gyakran szélsőséges nyilvános megszólalásokban, nem riadva vissza még vallási vezetők sértegetésétől sem.

Nem szeretnénk olyan országban élni, ahol némelyek újabb és újabb ellenségképet, kiszolgáltatott kisebbségeket állítanak méltatlan támadások célkeresztjébe. Úgy gondoljuk, hogy az ilyen felelőtlen vádaskodás feszültséget, félelmet, agressziót kelt a magyar társadalomban.

Kérjük a döntéshozókat, közéleti szereplőket, a tudományos, kulturális élet képviselőit, újságírókat, médiaszemélyiségeket és minden olyan embert, aki aktívan részt vesz a közgondolkodás formálásában, hogy saját lehetőségeivel járuljon hozzá a közbeszéd békésebbé formálásához! Emeljük fel szavunkat minél többen a romboló, kártékony, kirekesztő, emberséget nélkülöző megszólalások ellen!”

A petíció akár anonim módon is aláírható ide kattintva.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: A SZEMlélek magazin petíciója. Fotó: peticiok.com
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások