fbpx
Az NMHH Szélessáv.net oldalának kezdőlapja.

Megújította az NMHH az internetes sebességmérőjét

Megújult a szoftveres merések háttérrendszere és maga a sebességmérő is. A hírközlési hatóság megoldása segíthet az internetes kapcsolatban lévő hibák feltárásában és dokumentálásában, illetve a szolgáltatók felé a reklamációkban.

Az elmúlt évben több mint másfélmillió hardveres és négyszázezer szoftveres mérést végeztek el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Szélessáv.net most megújított szolgáltatásában.

Az NMHH mérőautós méréseivel együtt ezek az eredmények több összesített, rendszeresen frissülő térképen követhetők nyomon; a szolgáltatók szerint bontott, mérőautós vizsgálatok eredményei, valamint a hardveres és szoftveres mérések is külön-külön térképen böngészhetők a weboldalon.

Ezek segítségével megtekinthető, hogy az adott helyen melyik szolgáltató milyen sebességű internetet biztosít.

Reklamáció előtt kérhető hardveres mérés is

A le- és feltöltési sebességet meglévő szolgáltatásnál is érdemes tesztelni és összevetni a garantált értékekkel. A szoftveres méréshez célszerű regisztrálni a szelessav.net oldalon, ekkor ugyanis a rendszer rögzíti a mérési eredményeket és azok pontos helyét, idejét. Ha a mért értékek hosszabb távon elmaradnak a garantált sebességtől, a panaszt a szolgáltató még mindig elháríthatja arra hivatkozva, hogy a készülékben lehet a hiba vagy azzal magyarázva, hogy egy internet kimenetet egyszerre több eszközön is használhatott a fogyasztó.

Erre a problémára lehet igényelni hardveres mérést: mérődobozt a https://szelessav.net/hu/hardverpartner oldalon lehet ingyenesen rendelni.dokume

A mérődobozt a felhasználó a mellékelt leírás alapján közvetlenül az internetszolgáltatás végpontjára telepítheti, ami heteken át különböző napszakokban végez méréseket és rögzíti is azok eredményét. Ha ezek a számok is alatta maradnak a megkívánt internetminőségnek, az már erős alapja a reklamációnak. Az NMHH hardverének rendszeres, visszakereshető mérési eredményeit a szolgáltatók is ismerik és elfogadják.

Már 5G-s hálózatok mérése is lehetséges

A mérőrendszer jelenleg hardveresen 1 gigabites, szoftveresen, a Szélessáv.net oldalon pedig 2 gigabites internetszolgáltatás mérésére alkalmas. Okostelefon böngészőjéből akár már 5G-hálózatok mérése is elvégezhető, mely azonban még csak tesztüzemben zajlik, mivel a Magyarországon működő ötödik generációs hálózatok nagyrészt 4G-technológiára támaszkodnak.

A hírközlési hatóság mindenkinek a regisztráció utáni méréseket ajánlja. Ugyanakkor már regisztráció nélkül, a böngészőben méréskor felugró ablakban a helymeghatározást engedélyezve is olyan mérési jegyzőkönyvet kaphat a felhasználó, ami letölthető, elmenthető vagy megosztható e-mailben vagy akár a Facebookon is.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Az NMHH Szélessáv.net oldalának kezdőlapja. Fotó: szelessav.net
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */