fbpx
Csapó.

Filmtörténeti kiállítás nyílik Szentendrén

A tárlatot kiegészítik a korszakból származó filmvetítések is.

A rendszerváltás utáni évtizedek egyik jelentős hazai filmgyártójává vált, a Muhi András által alapított és vezetett Inforg Stúdióról, alkotásairól szóló kiállítás nyílik Szentendrén, a Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében –tudatták a szervezők a Media1.hu-val.

A kísérletezés szabadsága – Inforg Stúdió 2000–2010 címmel a MűvészetMalomban nyíló tárlat a tíz éven át működő produceri iroda 270 rövid-, dokumentum-, animációs-, és játékfilmjéről, a készítésük körülményeiről, az alkotóiról, erről a pezsgő filmes korszakról ad komplex áttekintést, valamint a kiállítás részeként a szentendrei P’Art moziban, és a debreceni Apolló Moziban az Inforg Stúdió számos filmjét levetítik.

„Ezzel a kiállítással visszatekinthettem, rendszerezhettem a produceri pályafutásom legjelentősebb időszakát. Azt gondolom, hogy a Balázs Béla Stúdió és a Duna Műhely után, az új évezredben az Inforg Stúdió volt az a hely, ahol igazán figyelmet és lehetőséget kapott a következő, tehetséges fiatalokat felvonultató filmes generáció.  Akadtak olyan esztendők, hogy 25 filmet készítettünk a kísérleti filmektől kezdve, a dokumentumfilmeken, az animáción át a játékfilmekig, a lehető legszélesebb palettán, amelyek közt az évek során többek közt ott volt a Fliegauf Bence által rendezett Rengeteg és a Dealer, amelyeket a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon is díjaztak, valamint Nemes Jeles László Velencében bemutatott Türelem című alkotása, Kenyeres Bálint Cannes-ban is vetített, majd Európa díjat nyert Before Dawnja, Buvári Tamás Posztkatonája, Iványi Marcell Balladája, vagy Politzer Péter Gránátok című, szép sikereket hozó filmje”

– mondta el Muhi András. A stúdióvezető hozzátette, hogy a tárlat a 2000 és 2010 közti korszak szellemi, gazdasági, társadalmi változásainak, folyamatainak a tágabb értelmezhetőségét is lehetővé teszi.

A szentendrei MűvészetMalomban szeptember 26-tól látogatható tárlaton az Inforg portfólióját a P’Art Mozi és az Apolló Mozi vetítésein, teljes hosszában látható játékfilmek és dokumentumfilmek egészítik ki. Köztük olyan, hazai és nemzetközi sikert elérő alkotások, mint a Dealer, a Madárszabadító, felhő, szél, a Fekete kefe, a Bab’ Aziz, a Barthalo, A világ nagy…, a Pánik, és A fény ösvényei.

A kiállítást kísérő weblapon, a www.inforgfilm.org oldalon, szeptember 25-től, szintén elérhetővé válik a stúdió filmjeiből összeállított válogatás, illetve az esemény alkalmából a Ferenczy Múzeumi Centrum katalógust jelentet meg, amelyben többek közt Báron György, Barkóczi Janka, Gelencsér Gábor, Kovács András Bálint és Lichter Péter esszéi lesznek olvashatók.

A kiállítás időszaka és helyszíne: 2021. szeptember 26. – 2022. január 09., MűvészetMalom (Szentendre, Bogdányi u. 32.)
Megnyitó időpontja: szeptember 25. (szombat) 18:00
A kiállítást megnyitja: Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró és Forgács Péter médiaművész

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások