fbpx
Filmforgatás

Lázadoznak a filmesek és tévések, mert nehéz helyzetbe hozta őket egy adójogi változás

A filmes- és tévés szakmában sokan választották korábban a kata adónemet, ám az idén januártól érvényes adójogszabályok nehéz helyzetbe hozták a mozgóképes szakma egy jelentős részét.

Lázadoznak a hazai filmes szakemberek, miután a januártól érvényes adójogszabályok szerint katásként nem számlázhatnak egy évben hárommillió forintnál többet egy produkciónak. A két legnagyobb hazai filmgyártó ezért nem is fogad be katás számlákat – írja a Szabad Európa.

A legnagyobb hazai filmes cégnél a változások miatt a filmesek többsége számára idén már nem választható a kata számlázási módozatként. A Magyarországra érkező külföldi produkciók nagyon jelentős része a Mid Atlantic Films-szel (MAF) szerződnek le, így a hazai filmes szakemberek és stábtagok MAF-nak dolgoznak be. Nem mindegy tehát, hogy a filmes cég milyen feltételekkel alkalmazza a magyar stábtagokat.

A Szabad Európa birtokába került egy olyan e-mail is, amelyből az derül ki, hogy az egyik legnagyobb hazai műsorgyártó, a TV2 műsorait gyártó IKO Group  sem fogad be katás számlát, így nemcsak a legnagyobb külföldi produkcióknak gyártó MAF, hanem a legnagyobb hazai műsor- és sorozatgyártó, az IKO sem dolgozik együtt katásokkal.

A lap megkereste az érintett cégeket, de Adam Goodman, a Mid Atlantic Films ügyvezetője és társtulajdonosa csak annyit közölt a Szabad Európával, hogy cége betartja a hatályos adójogszabályokat.

A filmes és tévés szakemberek (operatőrök, hangmérnökök, sminkesek, fodrászok, kiszolgáló személyzet stb.) így tehát vagy nagyobb adót fizetnek bevételeik után, vagy céget alapítanak, esetleg a rendszert megkerülve kényszerülnek számlaadási kötelezettségüknek megfelelni, ami a fiktív számlázást erősíti, áfacsaló bukócégeket és cégláncolatokat hoznak be a számlázási rendszerbe.

Korábban egyébként a Pesti TV programigazgatója, Huth Gergely is arra panaszkodott a Media1-nek, hogy a kata adónem nehéz helyzetbe őket.

Még több hír a Media1-en!

Borítókép: Pixabay
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások