adózás

Válság ide vagy oda, érkezik a súlyos adóemelés: rengeteg magyar családot hoz rosszabb egzisztenciális helyzetbe januártól a 40%-os bevétel alapú büntetőadó

Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) alelnöke szerint a januártól életbe lépő 40 százalékos kata különadó miatt 70-80 ezren már az év elejétől azonnali egzisztenciális visszalépéssel, jövedelmük akár 30 százalékos elvesztésével számolhatnak, miközben a koronavírus miatt amúgy is nagyon sokan szembesülnek komoly gazdasági kihívásokkal. Éves szinten 150-200 ezer családot, összességében mintegy félmillió embert érint nagyon hátrányosan a kormánypártok által megszavazott adóemelés. Különösen is sokan érintettek a kreatív iparban.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Mint arról korábban beszámoltunk, a kormánypártok még a nyáron – az érintettek tiltakozását is kiváltva – elfogadtak egy jogszabályi változtatást, amely 2021 januárjától 40 százalékos különadóval sújtja a minden hónapban megfizetendő tételes kata adónem (kisadózó vállalkozók tételes adója) mellett azokat az ügyleteket, amikor egy katás kis- és közepes vállalkozás éves összesítésben 3 millió forintnál magasabb összegben értékesít terméket vagy szolgáltatást egy másik vállalkozás számára.

Újratervezésre kényszerülhetnek a kreatív iparág szereplői

Érintettek ebben a kreatív iparág szereplői is, így például a YouTuberek, a grafikusok, a Google hirdetési szolgáltatásán (Adsense) keresztül bevételhez jutó bloggerek, videósok, fotósok és azok az olvasószerkesztők és szabadúszó újságírók is, akik ugyanazon médiumnak évente 3 millió forintot meghaladó összegben állítanak ki számlát.

A kormány arra hivatkozva hozta meg a szabályt, hogy ezek az ügyletek vélhetően bujtatott munkavállalást lepleznek, de arra a jogos kérdésre eddig senki nem adott választ, hogy például egy 4 millió forint értékű számítógéppark értékesítése hogyan is lehetne bujtatott munkavállalás, vagy épp a Google számára nyújtott hirdetési felületek értékesítésekor mi is a bujtatott munkavállalás, vagy hogy miért is lenne bujtatott munkavállalás, ha egy szabadúszó fotós a saját eszközeivel és saját időbeosztása szerint előállított képeit több cég számára is értékesíti.

Épp a járványügyi válságkor lép életbe a súlyos új adóteher

Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) alelnöke most újra arra hívja fel a figyelmet, hogy az eddigi becslések szerint 150-200 ezer katás vállalkozás érintett és közülük 70-80 ezer máris egzisztenciális visszalépéssel, a jövedelmük akár 30 százalékos elvesztésével kénytelen számolni. Összességében ez félmillió embert érint rosszul.

Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) alelnöke
Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) alelnöke

Ruszin arra is felhívta a figyelmet, hogy mindezt a járványügyi válság csúcsán fogja a kormány érvényesíteni, 2021. január 1-jétől.

Az adótanácsadó szerint a kormány ezzel a súlyos adóemeléssel gyakorlatilag lábon lövi a kkv-kat, de a saját lábát is, hiszen az érintett vállalkozók egy része ügyeskedéssel (például közbeiktatott szereplők bevonásával, keresztbeszámlázásokkal), esetleg cégeik külföldre történő áthelyezésével reagálhat az adóterheinek jelentős növelésére, ami komoly gazdasági károkat okozna a feketegazdaság elleni harc szempontjából is. Petíció is indult a kata szabályozása kapcsán, amelyet több mint 10 ezren írtak alá. Amikor azonban nemrég ismét felszólalt a téma kapcsán az országgyűlésben a jelentős mértékű adóemelés ellen az egyik ellenzéki képviselő, és kérte, legalább halasszák el az intézkedés bevezetését, a kormány illetékese azt jelezte: nem hajlandó korrigálni a jogszabályt.

Ráadásul nem a profit, hanem a bevétel 40 százalékát viszik el, plusz a havi fix tételes adó

Fontos, hogy a 40 százalékos különadót nem a profit (bevétel mínusz költség), hanem a bevétel alapján kell bevallani és megfizetni. Ez azt jelenti, hogy ha valaki 4 millió forintért állít ki egy számlát (ennyiért értékesít), de eközben 3,5 millió forint költsége van vele, neki akkor is 1.600.000 Ft kata különadót kell megfizetnie (ez abban az esetben érvényes, ha már előtte volt az adott ügyfél felé egy másik értékesítése, aminél elérte a 3 milliót, máskülönben a 3 millió feletti feletti részre vonatkozik a 40%, ami akkor 1 millió forint esetében 400.000 Ft), plusz erre jön még rá a havi 50 ezer forint összegű tételes kata, így végül súlyosan veszteségessé válhat számára az értékesítés, és akkor még nem számoltunk az iparűzési adóval. Az új különadó szempontjából vannak kivételezettek is: ha például valaki állami szervezetnek számláz, akkor azt nem terheli majd különadó, de például orvosokra sem terjesztették ki a szabályt. Aki külföldre számláz (például a Google partnerei), annak maga után kell megfizetnie és bevallania a különadót (esetükben a bevétel 71,42 százaléka utáni 40 százalékot, azaz 28,568%-ot), míg belföldi értékesítés esetén a kifizetőt, azaz a megrendelőt fogja terhelni, ami azt jelenti, hogy számára a szolgáltatás igénybevétele a 40 százalékos különadó miatt jócskán megdrágul, így a katások versenyhátrányba kerülhetnek.

Ruszin arra is felhívta a figyelmet, hogy a mostanáig vonzó adónemet, a katát Matolcsy György minisztersége idején vezették be, és most ezt teszi jóval kevésbé vonzóvá a kormány. Több megbízó már jelezte, hogy katás partnerrel a jövőben nem akar együtt dolgozni, vagy csak az éves értékhatár eléréséig, hiszen az efeletti 40 százalékos teher rosszul érintheti őket.

A vállalkozásoknak heteken belül dönteniük kell, maradnak-e kata adónem alatt, vagy sem. A rossz hír, hogy aki nem marad katás, hanem átlép más adónembe, annak most a vállalkozása átalakításához egyszeri könyvvizsgálatra is szüksége lesz, ami ismét plusz költséget jelent.

Akit érdekel a téma, hallgassa vissza a Media1 korábbi adását, melyben Ruszin Zsoltot nagyon részletesen kifaggattuk az ügyben és arról, mit tehetnek a vállalkozások ebben a helyzetben. A beszélgetés a Media1 júliusban rögzített műsorának 54. percénél kezdődik.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Unsplash
Szóljon hozzá!