fbpx
olimpia, atlétika, futás, tokio2020, tokio2021

Két hét késéssel belenézhetnek a tokiói olimpiába az észak-koreai tévénézők

A tokiói olimpiáról távol maradt Észak-Koreában a Koreai Központi Televízió két nappal a záróünnepség után kezdte el közvetíteni az ötkarikás játékok versenyeit. Eközben a tokiói olimpiáról Európában közvetítő Discovery épp arról adott tájékoztatást, hogy rekord tévés és digitális nézettséget produkáltak az ötkarikás játékok.

Bár már a múlt hét végén véget ért a tokiói olimpia, de az észak-koreai állami televízió, a KDNK csak két nappal a záróünnepség után sugározta az első adását az ötkarikás játékokról – írja a BBC.

A Koreai Központi Televízió ezen a héten mintegy 70 percet sugárzott, az Egyesült Királyság és Chile között zajló női focibajnokságból. A mérkőzést még hetekkel korábban, július 21-én játszották.

Az NK News nevű oldal szerint a női mérkőzést kommentárok nélkül és alacsony felbontásban sugározták Észak-Koreában. Egy másik híradás szerint szintén leadták a július 21-i brazil-kínai meccset is.

A felvételek eredete egyelőre kérdéses.

Észak-Korea volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagországai közül az egyetlen, amely nem vett részt a tokiói játékokon. Phenjan arra hivatkozva nem küldött delegációt a 2020-as tokiói játékokra, hogy meg akarja védeni sportolóit a COVID-19-től. Azt állították, hogy nincs vírusos megbetegedés az országban, ezt azonban egyes szakértők vitatják.

Ez a mostani volt az első alkalom 1988 óta, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető országa kihagyott egy nyári olimpiát, amikor a hidegháború idején bojkottálta a szöuli játékokat – idézte fel a brit közmédia.

Rekordok dőltek meg a tokiói olimpia európai közvetítése kapcsán

A Discovery közvetítette Európa 50 országában a tokiói olimpiát, összesen 11 nemzeti kiadásban, 19 nyelven. A Discovery épp ma közölte, hogy rekordokat hozott az olimpia közvetítése. Elárulták: a versenyeket Európában több mint 372 millióan követték a televízióban és digitális platformokon, ezenkívül a Discovery digitális előfizetéses szolgáltatásaira a 2018-as pjongcsangi téli olimpiai játékokhoz képest pedig majdnem háromszor annyian iratkoztak fel.

Az olimpia több mint 372 milliós európai nézettsége több mint 10 százalékkal haladja meg a 2018-as pjongcsangi téli olimpia adatát. Több mint 175 millióan – 13-szor többen, mint 2018-ban – a Discovery televíziós és digitális közvetítését követték, a versenyeket további közel 200 millióan pedig olyan partner műsorszolgáltatóknál nézték, amelyekkel – többek közt 45 szabadon fogható nemzeti műsorszolgáltatóval – a Discovery Európa-szerte licenc-megállapodásokat kötött.

Tokio2020 - 2021-ben
Tokio2020 – 2021-ben

Magyarországon az Eurosport1 a magyar sikersportágak közvetítései mellett komoly figyelmet fordított a tradicionális olimpiai sportágakra is. Az Eurosport2 a tokiói játékok során pedig legfőképpen a magyar sportolók versenyzésére koncentrált. A minden pillanatot lefedő olimpiai közvetítés érdekében az Eurosport a Discoveryvel partnerségben álló tévészolgáltatóknál összesen hét exkluzív pop-up csatornát is indított, különféle sportágakra specializálódva összesen több száz órányi élő közvetítéssel.

A Discovery digitális platformjain – a discovery+ és az Eurosport előfizetéses szolgáltatásain – 1,3 milliárd percnyi olimpiai tartalmat fogyasztottak el. Ez 21-szer több mint a 2018-as téli olimpián, egy felhasználó pedig átlagosan 60 százalékkal több percet nézett a tokiói olimpiából, mint a pjongcsangiból. A Discovery első nyári olimpiai közvetítésének nézettségi eredményei jól illusztrálják, hogy a világ legnagyobb eseménye iránt továbbra is széles körű az érdeklődés Európa-szerte – írják.

Itthon az Eurosport Facebook oldalán kínált extra digitális tartalmakat: minden nap végén élő elemző műsorokat láthattak a nézők, ahol a kommentátorok és szakértők mellett olimpiai és világbajnokok beszélték meg a nap eseményeit. A műsorban Szabó Gábor, Ajkler Zita, Szabó Petra és számos jól ismert Eurosport kommentátor és szakértő elemzett, akikhez többek között Horváth Mariann hatszoros világbajnok vívó és Köves Gabor, a magyar Davis Kupa kapitánya, volt olimpikon is csatlakozott.

A helyi időzóna miatt Európában nem hagyományos esti főműsoridőben mentek a közvetítések, ennek ellenére a lineáris televíziós nézettségi adatok nagyon erősek voltak az északi piacokon, ahol a Discovery ingyenesen fogható csatornákon mutatta be a játékokat.

Az olimpia legmagasabb közönségaránya az északi régióban 86% volt, a játékok teljes ideje alatt a közvetítések Norvégiában és Svédországban 80% feletti közönségarányt hoztak. Az Eurosport fizetős televíziós hálózatán 42%-kal javult a közönségarány 2018-hoz képest.

Az ingyenes Eurosport.com és annak helyi oldalai is napi látogatottsági rekordot döntöttek, háromszor nagyobb eléréssel, mint a 2018-as pjongcsangi téli olimpia hasonló napi adatai. Az Eurosport olimpiai közvetítéseit több mint 47 millió egyedi látogató követte az olimpia 17 napja alatt, és az oldalmegtekintések és a videóindítások száma több mint kétszeresére nőtt az előző téli olimpiai játékokhoz képest. A magyar Eurosport.hu is különféle tartalmat – szakértői elemzéseket és exkluzív videókat – kínált az olvasók számára az olimpia alatt.

Még több hír érhető el a Media1-en.

Borító: TOKYO, JAPAN – AUGUST 03: Runners compete in round one of the Men’s 1500m heats on day eleven of the Tokyo 2020 Olympic Games at Olympic Stadium on August 03, 2021 in Tokyo, Japan. (Photo by Cameron Spencer/Getty Images)
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások