fbpx
olimpia, atlétika, futás, tokio2020, tokio2021

Rekordszámú előfizetőt szerzett az Eurosport tulajdonosa az olimpiai közvetítéssel, mégsem mindenki boldog

A tokiói ötkarikás játékok kizárólagos európai közvetítési jogai 21 százalékkal növelték az Eurosportot működtető médiavállalat, a Discovery negyedéves nyereségét.

Az Eurosport tévécsatornát is birtokló Discovery, a 2020-as tokiói olimpiai játékok európai televíziós jogainak tulajdonosa rekordszámú előfizetőt ért el streaming szolgáltatásával. Az üzlet hozzájárult ahhoz, hogy a vállalat negyedéves bevételei 21 százalékkal növekedjenek, ami több mint 3 milliárd dollárt jelent – írja a The Guardian.

A televíziós médiatársaság 2014-ben 1,3 milliárd euróért vásárolta meg a 2018 és 2024 közötti olimpiák kizárólagos közvetítési jogát a kontinens 50 országában. Ennek köszönhetően a Discovery globális előfizetői bázisát 17 millióra emelte, míg a nemzetközi reklámértékesítésből 88 százalékkal több folyt be a negyedév során.

Nem mindenki boldog

Európa-szerte több mint 275 millió nézőből körülbelül 100 millió követte az ötkarikás játékokat az Eurosporton vagy annak streaming szolgáltatásán, a discovery+ platformján keresztül.

A fennmaradó 175 millió néző a szabadon fogható tévécsatornákon, mint az RTÉ, a RAI vagy éppen a BBC képernyőjén keresztül izgulhatott a sportolókért. A Discovery ezekkel a csatornákkal külön-külön megállapodott a közvetítésekről, ám például az Egyesült Királyságban komoly nemtetszést váltott ki a BBC-vel kötött licencszerződés, mivel jóval kevesebb sport és élő közvetítés lett ezáltal elérhető a BBC tévécsatornáin, valamint az iPlayeren, mint a korábbi olimpiák idején, és ez panaszáradathoz vezetett.

A szigetországban ugyanis a korábbi játékokhoz képest szigorú szabályokhoz kötötték a BBC-t: a brit köztévé például egyszerre legfeljebb két élő olimpiai eseményt közvetíthet.

A történtek miatt többen is felszólaltak, köztük a BBC két korábbi elnöke, akik felszólították a kormányt, hogy vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy a nézők ingyen nézhessék az olimpiai játékok többségét. Arra kérték a politikusokat, hogy gondolják át a szabadon fogható tévécsatornákon látható sporteseményekre vonatkozó szabályokat.

Magyarországon „a társadalom számára kiemelten nagy jelentőséggel bíró események” közvetítéseit a lakosság legalább 80 százaléka számára elérhetővé kell tenni.

Még több hír a Media1-en!

Borítókép: Tokio2020. Fotó: Gettyimages / Discovery / Eurosport
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások