fbpx
Zaszlók az Európai Bizottság épülete előtt

Egyelőre nem vezet be az Európai Unió különadót a nagy techcégeknek

Az Európai Bizottság felfüggeszti a digitális adózás bevezetésére irányuló tervét annak érdekében, hogy ne veszélyeztesse az igazságosabb adózással kapcsolatos globális megállapodásra vonatkozó terveket.

„A G20 csoport szombati tárgyalásain elért rendkívüli áttörést követően úgy döntöttünk, hogy felfüggesztjük a digitális adózással kapcsolatos munkát”

– közölte Daniel Ferrie a brüsszeli testület illetékes szóvivője, miután Janet Yellen az USA pénzügyminisztere vasárnap arra kérte fel a bizottságot, hogy halassza el az adótervezetre vonatkozó javaslatot.

A technológiai cégekre kivetendő új adó javaslatát július 20-án jelentette volna be a testület, hogy egyfajta forrásbevételben részesüljön a koronavírus-járvány utáni helyreállítást célzó, 750 milliárd eurós helyreállítási csomagjához. Az Egyesült Államok azonban azért kérte fel a bizottságot a terv felfüggesztésére, mert az alááshatja a globális minimumadóról szóló megállapodást, és bonyolíthatja annak jóváhagyását az amerikai kongresszusban – írja a 24.hu.

A lap beszámolója szerint a gazdaságilag legfejlettebb húsz ország – a G20-as csoport – múlt hétvégén Velencében tanácskozó gazdasági és pénzügyminiszterei közölték: közel állnak a megegyezéshez a globális minimumadóról.

Janet Yellen hétfőn az eurócsoporthoz tartozó országok brüsszeli egyeztetése során sürgette az Európai Unió országait, hogy írják alá a társasági adózás átalakításáról szóló globális megállapodást, tartsák fent a költségvetési támogatást és a kiadások növelését a járvány okozta gazdasági bizonytalanság leküzdéséhez.

„Olyan fenntartható bevételi forrásokra van szükségünk, amelyek nem a munkabérek további adóztatásán alapulnak. Véget kell vetni annak is, hogy a vállalatok a tőkejövedelmeket alacsony adózású országokba helyezzék át, és meg kell állítanunk azokat a számviteli trükköket, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy elkerüljék a méltányos részesedésük megfizetését.”

– jelentette ki Yellen.

A globális minimumadóról szóló elképzelések két alapon nyugszanak: egy legalább 15 százalékos minimumadó bevezetésén, illetve olyan rendszer kialakításán, amely a lehető legigazságosabb módon osztja el ezt az adót. Az uniós tagállamok közül Magyarország és Írország nem támogatja a globális javaslatot.

További hírek a Media1-en

Borítókép: Zaszlók az Európai Bizottság épülete előtt / Fotó: Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások