fbpx
YouTube Shorts - Daily insider

Megérkezik Magyarországra a YouTube Shorts, a videómegosztó mobilos újdonsága

A YouTube ma bejelentette, hogy Magyarországon is elindult a YouTube Shorts béta verziója. Ez a vállalat új, rövid formátumú videós megoldása, mellyel látványos, rövid videókat lehet mobiltelefonnal készíteni.

A 2020 szeptemberében bejelentett Shorts szolgáltatást a YouTube azóta 26 országra terjesztette ki, és mostantól több mint 100 olyan országban is elérhető lesz majd, ahol a YouTube is.

Míg a rövid formátumú videók már eddig is megtekinthetők voltak a platformon, a felhasználók Magyarországon most először férhetnek hozzá a Shorts tartalomkészítő eszközeihez, amelyek közé tartozik a több videoklip összefűzésére használható multiszegmensű kamera, a zenés videó rögzítését lehetővé tevő funkció, a sebességszabályozó beállítások és még sok minden más.

A felhasználóknak lehetőségük nyílik majd audiomintákat kipróbálni nem csak más Shorts videókból, de a YouTube-on szereplő bármely videóból is – ez világszerte több milliárd videót jelent –, nagy teret engedve a kreativitásnak. A felhasználók a saját kreatív ízlésük szerint alakíthatják a YouTube-on szívesen nézett tartalmakat, és új közönséget hódíthatnak meg – akár kedvenc vicceikre reagálva, akár egy alkotó legújabb receptjét kipróbálva, vagy komikus jeleneteket újrajátszva. A tartalomgyártók kezében lesz az ellenőrzés, és akár el is utasíthatják, hogy hosszú videójukat feldolgozzák.

Új funkciók

A fentieken túlmenően, és a termék nemzetközi terjeszkedésével egyszerre új funkciókat indítanak az összes eddigi és új piacon, mint például:

  • Szöveg hozzáadása a videó egyes pontjaihoz
  • Automatikus feliratozás a Shorts videókon
  • Akár 60 másodperc felvétele a Shorts kamerájával
  • Klipek hozzáadása a telefonod galériájából a Shorts kamerájával készített felvételekhez
  • Alapszűrők hozzáadása a Shorts videók színkorrekciójához, a jövőben még több effekt várható

„Egyszerűvé és szórakoztatóvá akarjuk tenni a Shorts videók készítését”

– ezt Todd Sherman, a YouTube Shorts globális termékmenedzsere jelentette ki. „A Shortsot tartalomgyártóinkkal és művészeinkkel közösen fejlesztve, a felhasználók folyamatosan újabb hozzáadott funkciókat próbálhatnak ki” – tette hozzá a menedzser.

Több ismert kiadó zenéi közül lehet választani

A zenét illetően, a művészek és a tartalomgyártók részére dalok széles tára áll rendelkezésre, így Shorts videóikban több mint 250 kiadó zeneszámait használhatják, köztük a Universal Music Group kiadói, a Sony Music Entertainment és a Sony Music Publishing, a Warner Music Group és a Warner Chappell Music, a Believe, a Merlin, a Because Music, a Beggars és a Kobalt zenéivel.

Könnyen megtalálhatók a Shorts tartalmai

A termékélmény kulcsfontosságú eleme az is, hogy a rendszer segít az embereknek megtalálni a Shorts videókat és új alkotókat felfedezni. Éppen ezért már a tartalomgyártó eszközök bejelentése előtt beiktattak egy sort a YouTube kezdőlapján külön a Shorts videók részére, új megtekintési élményt vezettek be, amellyel a videók között függőlegesen lapozni lehet egyik videóról a másikra, és hozzáadott a YouTube egy Shorts fület a mobilalkalmazáshoz, amellyel a felhasználók könnyebben, egyetlen érintéssel nézhetnek Shorts videókat.

Jelenleg egyébként a YouTube Shorts már túl van a napi 6,5 milliárd megtekintésen is.

A Shorts filmek integrálódnak a felhasználók által már ismert YouTube-környezetbe. Például, ha egy felhasználó egy dal részletét hallja a Shortsban, könnyen megtalálhatja a teljes dalt, megnézheti a klipet, vagy többet megtudhat az előadóról – mindezt a YouTube-on.

A mobilos tartalomkészítők pénzre is számíthatnak

A YouTube: elárulta az utóbbi három év során több mint 30 milliárd dollárt fizetett ki tartalomkészítők, előadók és médiavállalatok számára.

A Shorts a videók megtekintésének és készítésének új módját jelenti a YouTube-on, és a vállalat különböző módokat keres a Shorts videók monetizálására és az alkotók tartalomért való jutalmazására, beleértve a nemrég bejelentett YouTube Shorts Fundot, egy 100 millió dolláros alapot, amelyet 2021-2022 folyamán osztanak szét.

„Tudjuk, hogy időbe telik majd, amíg minden tökéletesen működik, és még csak most fogtunk bele. Alig várjuk, hogy kipróbáljátok a Shorts funkciót, és segítsetek nekünk egy első osztályú rövid videós élmény kialakításában a YouTube felületén” – mondta Sherman.

A Shorts béta verziója Magyarországon július 14-én, szerdán lesz elérhető mindenki számára.

Még több hír érhető el a Media1-en!

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások