fbpx
Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírona meggyilkolása után még hónapokkal is gyertyákkal emlékeznek Pozsonyban. Fotó: Szalay Dániel, Media1 (a mobiltelefonos felvétel 2018.12.30-án készült)

Érvénytelenítette a bíróság az ítéletet, amely felmentette a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt nagyvállalkozót

Újra kell tárgyalni azt az ügyet, amelynben felmentették Marián Kočner nagyvállalkozót a gyilkosság megrendelésének vádja alól.

Érvénytelenítette a szlovák legfelsőbb bíróság a bazini székhelyű különleges bíróságnak azt a tavaly szeptemberi döntését, amellyel elégséges bizonyíték hiányában felmentette a 2018-as újságírógyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kočner nagyvállalkozót és a gyilkosság megrendelésében közvetítéssel vádolt Alena Zsuzsovát – írja a hvg.hu az MTI nyomán.

A tavaly szeptemberi ítélet – amelyről itt írtunk részletesen – kimondta, hogy az eljárás során a megrendeléssel gyanúsított személyek esetében nem lehetett „megbízható módon és kétségek nélkül” bizonyítani a vádiratban foglaltak elkövetését. Az ítéletben ugyanakkor 25 év börtönbüntetést szabtak ki Tomás Szabóra, aki a vádirat szerint egy másik gyilkosságot követett el, illetve segédkezett az újságírógyilkosság elkövetése miatt már tavaly áprilisban jogerősen végül 25 évre ítélt Miroslav Marceknak.

A tavaly szeptemberi ítéletet korábban a különleges ügyész, illetve az egyik elítélt, Tomás Szabó, ügyvédje is megfellebbezte. A legfelsőbb bíróság mostani döntésével újratárgyalásra és új ítélet meghozatala céljából utalta vissza az ügyet a bazini különleges bíróságnak.

Peter Paluda, a legfelsőbb bíróság szenátusának elnöke a TASR szlovák hírügynökségnek azzal indokolta a mostani döntést, hogy a bazini különleges bíróság „idő előtt” hozta meg ítéletet, amit nem indokolt meg megfelelően, illetve részben nem alkalmazta, részben elszigetelten alkalmazta a bizonyítékokat. Ez utóbbival vélhetően arra utalt, hogy az elsőfokú ítélet kimondta: a vádlottaknak, az ügyben bizonyítékként használt – a Threema üzenetküldő applikációból külföldről beszerzett – üzenetváltását nem lehet bizonyításra használni, mert az érintettek csak emotikonokat használtak.

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és barátnőjét, Martina Kusnírovát 2018. február végén találta holtan a rendőrség a galántai járásban fekvő Nagymácsédon lévő családi házukban. A gyilkosság mély felháborodást keltett az országban, és sosem látott méretű tüntetéssorozat követte, ami belpolitikai válsághoz vezetett, a kormány több tagja távozott, és lemondott Robert Fico kormányfő is.

Még több hír érhető el a Media1-en! Követhet minket a Facebookon is, és feliratkozhat napi hírlevelünkre is!

Borítókép: Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírona meggyilkolása után még hónapokkal is gyertyákkal emlékeznek Pozsonyban. Fotó: Szalay Dániel, Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások