fbpx
Mészárosné Kelemen Beatrix

Mészáros Lőrinc volt feleségének médiavállalkozása 820 millió forint támogatáshoz jutott a pár régi, közös ismerősétől

A pénz a Life TV-t és az Ozone TV-t működtető céghez egy olyan alapítványtól jött, amelyet Mészáros Lőrinc üzlettársa, Szíjj László gründolt, és ahol a Mészáros házaspár ismerősei a kurátorok.

Mészáros Lőrinc volt felesége, Kelemen Beatrix médiavállalkozása – a Life és az Ozone tévécsatornákat üzemeltető Media Vivantis – tavaly összesen 2 milliárd forintos bevételt könyvelt el, amelyből1,4 milliárd forint értékesítési árbevétel, további 564 millió forint pedig alapítványi támogatás. További 256 millió forint millió is érkezik majd az alapítványtól, de az 2021-re halasztott bevételként szerepel. A hvg.hu szerint a médiavállalkozás összesen 820 milliós támogatása attól a Vital Media Alapítványtól származik. amelyről korábban a Media1 is beszámolt néhány hónapja a 24.hu alapján.

Az alapítványt a Szijjártó Péter külügyminiszter jachtoztatásáról, illetve Mészáros Lőrinc üzlettársaként is ismertté vált nagyvállalkozó, Szíjj László, illetve egyik cége, az Andrássy-Rezidencia Kft. hozta létre 2020 elején. A szervezet feladata a női médiatartalmak előállításának támogatása. Az alapítvány székhelye a herceghalmi Talentis Business Parkban van, amely Mészáros Lőrinc tulajdona és számos érdekeltségének a székhelye is.

A médiacégnél a 2019-es közel 900 millió forint után már csak 542 millió forint volt a szponzorációs bevétel. Cserébe jelentősen nőtt a terjesztésből származó árbevétel, ahogy a reklámbevételek is. A bevételek mellett a kiadások is nőttek, már 568 millió forint ment fizetésekre, 418 millió forint műsorgyártásra, 150 millió forint hirdetésre.

2020-ban, állami hátszéllel a Life TV olyan műsort tűzött a műsorára, amit amúgy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) gyártatott – erről itt írtunk részletesen korábban. A mi kis családunk című dokureality előállítására a minisztérium több szerződést is kötött a Preport PR Kommunikációs Kft.-vel, az epizódok a tárca YouTube-csatornáján is elérhetők. Közben azonban a Life TV is vetíti őket.

A hvg.hu szerint Kelemen Beatrixnak nincs más cége a Media Vivantison kívül, pedig korábban tulajdonosi minőségben a férje nevével fémjelzett cégbirodalomban több helyen is felbukkant. A házaspár tavaly szeptember elején közleményben jelentette be, hogy „házasságuk egyezséggel történő lezárását kezdeményezik” a bíróságon.

A Life TV-t működtető vállalkozás egyébként még az alapítványtól érkező nagy összegű támogatás ellenére is csak szerény profitot hozott össze. Az adózott nyereség csak 69 millió forint volt. Ezt az egyedüli tulajdonos Kelemen Beatrix nem is vette ki a cégből, hanem az eredménytartalékba helyezte. A cég egy évvel korábban még sikeresebben működött: akkor 120 millió forint volt a profit adózás után.

A Media1 több más médiavállalat pénzügyi eredményéről is hírt adott, ezek itt érhetők el.

Még több hír található a Media1-en!

Borítókép: Mészárosné Kelemen Beatrix / MTI Fotó: Koszticsák Szilárd / Media1-archív
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások