fbpx
Telenor székház

Bekapcsolta a Telenor az 5G szolgáltatást Magyarország egyes területein

Győr és Törökbálint után immár Budapesten és a Balaton mentén is feltünedezik az ötödik generációs mobilszolgáltatás a telenorosok 5G hálózatokat támogató eszközein, ráadásul a hálózat egyelőre sokkal gyorsabb a versenytársakéhoz képest.

A Telenor Magyarország hivatalosan ugyan még nem indította el az 5G szolgáltatását, tehát nem volt látványos ünnepség, ahol ezt bejelentették volna, de a HWSW-nek sikerült rácsatlakoznia a hálózatra, bármiféle trükk nélkül. Egymás után kapcsolja be a távközlési vállalat az újgenerációs adótornyokat, és az informatikai szakportál szerint, ahol ez megtörtént, hasít a hálózat. 1,4 gigabites letöltési 114 megabites feltöltési sebességet is sikerült a lap újságírójának mérnie a Telenor 5G hálózatán.

A lap egyenesen úgy fogalmaz, hogy utolsókból lesznek az elsők. Ezzel arra céloznak, hogy először a Vodafone, majd a Telekom kapcsolta be az 5G hálózatát, de a Telenor hálózata lényegesen gyorsabb eddig, mint a versenytársaié. Ezt mindenki megtapasztalhatja, akinek már újfajta, azaz 5G-s készüléke van és a lefedettségi területen tartózkodik, valamint a Telenornál rendelkezik SIM-kártyával.

Telenor kapcsolóterem
Kapcsolóterem a Telenor központjában. Fotó: Telenor PR

Mivel még nem kereskedelmi, azaz nem hivatalos szolgáltatásról van szó, 5G-s lefedettségi térkép egyelőre nem érhető el a Telenor weboldalán.

A Telenor a szolgáltatás nyújtásához a 140 MHz-nyi teljes rendelkezésére álló 3,6 GHz-es spektrumból 100 MHz-en hoz messze 1 Gbps feletti letöltési értékeket, de még a feltöltési sebesség is konstans 100 Mbps feletti sebességet nyújt, ezzel jócskán túlszárnyalva a konkurensek visszirányú kapacitását – írja a HWSW.

A mérési adathoz persze az is hozzátartozik, hogy a szolgáltató érintett 5G-s cellája egyelőre nyilván kongott az ürességtől a mérés során, de a lap szerint a két rivális hálózatában sem tapossák egymást az 5G-s eszközök. Ráadásul az 5G hálózatok sokkal jobban elviselik, ha sok felhasználó használja a hálózatot.

Még több hír található a Media1-en! Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a legújabb történésekről! Ott vagyunk Facebookon is!

Borító: A Telenor főhadiszállása Törökbálinton.  fotó: Telenor sajtószoba
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások