fbpx
Journalism Trust Initiative honlapja

A félretájékoztatás ellen indított kezdeményezést a Riporterek Határok Nélkül

A nemzetközi újságírószervezet elindította a Journalism Trust Initiative (JTI) elnevezésű programját, amellyel a dezinformálás ellen kíván küzdeni. Egy szigorú ellenőrzési folyamatot követően, megbízhatónak minősített médiumok megjelölést adna az erre érdemes médiatermékeknek.

A sajtószabadsággal foglalkozó szakmai szervezet egy digitális alkalmazást tett közzé az interneten, amelyen keresztül, egy háromlépcsős folyamatban a médiumok megkaphatják a JTI-címkét – írja az MTI.

A folyamat első szakaszában a jelentkező saját maga értékeli, hogy megfelel-e a megfogalmazott „szabványnak”. Ez egy szakmai követelményrendszer, amelyet több mint 130 médiaszervezet és sajtószereplő, akadémikusok, médiahatóságok és technológiai vállalatok együttműködésével, az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) és az Agence France-Presse (AFP) francia hírügynökség alapítói támogatásával dolgoztak ki.

A második körben a pályázó média önértékelésének eredményeit egy átláthatósági jelentésben nyilvánosságra hozhatja. Végül egy akkreditált tanúsítószervezet független vizsgálat keretében átvilágítja a jelentkezőt. A folyamat résztvevői csak akkor kaphatják meg a JTI-címkét, ha az említett szinteket teljesítették.

A párizsi központú Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi szervezet szerint a terv mélyreható és újító előrelépést jelent a dezinformáció elleni küzdelemben.

„Napjaink információs káoszában az álhírek, a propaganda, valamint a gyűlöletbeszéd versenyelőnyben van az újságírással szemben”

– jelentette ki Christophe Deloire, az RSF főtitkára.

Az újságíró szervezet azt reméli a tervtől, hogy az emberek majd a megbízható médiához fordulnak információkért.

A JTI-címke a hirdetőket is megnyugtathatja, ami által több reklámbevételt keletkeztet a folyamatban résztvevők számára. A címke egyben referenciaként szolgálhatna a szabályozó hatóságok, közösségi hálózatok számára, és megfelelésre ösztönözné a feltételeknek még meg nem felelő médiumokat is a csatlakozásra – véli a Riporterek Határok Nélkül.

Még több hír található a Media1-en. Iratkozzon fel hírlevelünkre, kövessen bennünket Facebookon is!

Borítókép: Journalism Trust Initiative honlapja

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások