fbpx
Egy újságíró beszédet rögzít telefonjával egy mianmari tüntetésen

Szabadon engedték az álhírterjesztés vádjával letartóztatott japán újságírót Mianmarban

A lépést Mianmar baráti gesztusnak szánja Tokióval szemben.

Juki Kitazumi, a 45 éves japán újságíró korábban az egyik legolvasottabb japán lapnak, a Nikkeinek tudósított Mianmarból, később szabadúszóként több japán sajtóorgánumnak dolgozott, és olyan tartalmakat osztott meg a közösségi médiában, amelyek érzékenyen érintették a mianmari katonai hatalmat – írja az MTI. Április 18-án tartóztatták le ranguni házában, és egy olyan börtönbe szállították, ahol politikai foglyokat őriznek. Már februárban is őrizetbe vették egyszer, de akkor pár órával később elengedték.

„Bár az újságíró megszegte a törvényt, az ügyet lezárjuk, őt pedig elengedjük eleget téve a japán kérésnek tekintettel Mianmar és Japán szoros kapcsolataira és jövőbeni viszonyára”

– áll az országot irányító katonai junta hivatalos közleményében.

A japán kormány tiltakozott az újságíró letartóztatása miatt, Szuga Josihide kormányfő pedig azt mondta, mindent megtesznek a kiszabadítása érdekében.

A mianmari hadsereg február 1-jén, a választások utáni új parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, az államfőt és a de facto miniszterelnökként dolgozó Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért tömörülés több politikusát őrizetbe vették. Azóta gyakorlatilag folyamatosan tüntetnek az országban. Jogvédők szerint a hadsereg legalább 730 tiltakozót megölt, és őrizetbe vettek több mint háromezer embert, akik a puccs ellen tüntettek.

Még több hír található a Media1-en.

Borítókép: Egy újságíró beszédet rögzít telefonjával egy mianmari tüntetésen / Fotó: Euronews Youtube csatornájának adásképe

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások