fbpx
A MÚOSZ külügyi szakosztályának 2019-ben alapított Európánként díja

Kihirdették az idei Európánkért-díj győzteseit

Meghozta döntését a MÚOSZ Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztálya által 2019-ben alapított Európánkért Díj idei kitüntetettjeiről az arról határozó kuratórium.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Nick Thorpe, a BBC közép-európai tudósítója, R. Hahn Veronika, a Népszava londoni tudósítója és Zalán Eszter, a brüsszeli EUobserver tudósítója kapta az idei Európánkért díjakat – közölte a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztálya.

Nick Thorpe 35 éve a BBC közép-európai, így hazánkkal is foglalkozó tudósítója. Nemcsak a BBC rádió-televízió közszolgálati média, hanem maga Nick Thorpe is az újságírói szakma etalonjának számít: pártatlanság, pontosság, hitelesség hármas követelménye a vezérelve – írja az Európánként díjról ítélő grémium közleményében.

Nick Thorpe
Nick Thorpe Fotó: Nick Thorpe Facebook-oldala

„Az újságírás egyik legfontosabb feladata, hogy számon kérje azokat, akik éppen hatalmon vannak, legyen szó politikusokról, főügyészekről vagy orvosokról (…) Nem az a feladatom, hogy véleményt nyilvánítsak, hanem hogy kritikusan álljak mindenhez” – vallja. Azt is hirdeti: „Az újságíró feladata, hogy képet adjon a világ történéseiről, és beszámoljon azokról. Egy újságíró sohasem dolgozhat direkt a kormánynak, mert az propaganda vagy aktivizmus” – áll a Trom András által írt méltatásban.

R. Hahn Veronika az idén három évtizede tudósítja Londonból előbb a Népszabadságot majd a Népszavát. A méltatás szerint sokoldalú, mindenre kíváncsi, hírérzékeny újságíró, egyaránt ír politikáról, kultúráról, sportról és emberi történetekről. Empatikus és kiegyensúlyozott megfigyelő, nem a véleményével, a jelzőivel, hanem a tényekkel tartja ébren az olvasó figyelmét. Abban az értelemben feltétlenül „régimódi”, hogy nem a bombasztikusat, hanem a jellemzőt keresi. A múlt évtizedekben kissé hozzáidomult a közeghez, amelyben él: ráragadt a hűvös távolságtartás, a hamisítatlan brit „understatement”. Ugyanakkor pontosan tudja, kinek ír. Nem szakadt el a hazai közegtől, érti, hogy kik azok, akikhez közelebb akarja hozni mindazt, amit az Egyesült Királyságból érdemes – írja róla a méltatásban Horváth Gábor és Hargitai Miklós.

R. Hahn Veronika
R. Hahn Veronika

Az ugyancsak díjazott Zalán Eszterről ezt írta Léderer Pál a méltatásba:

igazi, harcedzett újságíró, olyan, akinek pályafutását nem egy nála idősebb kolléga örömmel mondaná magáénak. Nemcsak azért mert a jogi karon szerzett politológia diplomájával és a MÚOSZ újságíró iskolájának oklevelével a zsebében azonnal a honi külpolitikai újságírás egykori egyik elitklubjában, a Népszabadság külpolitikai rovatában kezdhette igazi szárnybontogatását, hanem azért is mert a Bécsi úttól Bosznián, Afganisztánon, Irakon, Libanonon, Szírián, szóval a világ számos forró pontján keresztül az „unalmas”, ám annál meghatározóbb jelentőségű Brüsszelig, a rangos EUobserver szerkesztőségéig irigylésre méltóan rövid és egyenes út vezette őt.

Zalán Eszter
Zalán Eszter

Az Alapító Okirat értelmében a díjat az Európa Napon, május 9-én szerették volna átadni, de erre a pandémia miatt sajnos nincs lehetőség – már csak azért sem, mert R. Hahn Veronika és Zalán Eszter külföldről jön majd haza, amikor erre lehetőségük kínálkozik, Nick Thorpe-ot pedig feladatai éppen külföldre szólítják.

A díjról és annak hátteréről korábban itt írtunk bővebben.

Még több hír található a Media1-en!

Szóljon hozzá!