fbpx
sajtó

Ezentúl mindent tudni akar a kormány a magyarországi médiavállalatoknál zajló változásokról

Egy frissen megjelent kormányrendelet értelmében mostantól stratégiai cégnek számítanak a kiadóvállalatok, sőt a műsorgyártó cégek is, így mindenről jelenteniük kell, ami a vállalattal történik.

Az Mfor írta meg elsőként, hogy a friss Magyar Közlönyben egy sor kormánydöntés között szerepel egy kormányrendelet, mely kimondja, hogy idén június vége helyett december végéig kell a stratégiai társaságoknak jelentést tenniük a kormány felé, ha a cégben tőkeemelés történik, változik a tulajdonosi összetétel, kötvényt bocsátanak ki, vagy átalakulásról, szétválásról döntenének.

Ezzel az intézkedéssel a kormány állítása szerint azt kívánja megakadályozni, hogy „illetéktelen” kezekbe, illetve befolyás alá kerüljenek a stratégiai társaságok.

Ezzel együtt kibővül a jogszabályi rész, hogy mi számít államérdeknek: a továbbiakban „a nemzetgazdasági szempontból alapvető gazdaságstratégiai érdekkel összefüggő közérdek” is annak számít.

Eddig csak az szerepelt az idevágó törvényben, hogy „az ágazati európai uniós és nemzeti jog által nem szabályozott, a hálózatok és berendezések biztonságára és működőképességére, valamint az ellátás folyamatosságára vonatkozó közérdek” az államérdek.

Az Mfor azt is észrevette, hogy a törvényi definíció szerinti stratégiai társaságok köre kibővül a felsőoktatási intézményekkel, mint jogi személyekkel. Vagyis rájuk is vonatkozik a továbbiakban a belső döntéseik jelentési kötelezettsége a kormány illetékes minisztere felé, amivel szorosabb kontroll alá vonják az egyetemeket, főiskolákat. A rendelkezésnek megfelelően az oktatással kiegészül a stratégiai jelentőségű ágazatok listája.  De nem csak ezzel bővült a felsorolás: a kommunikáció ugyan eddig is szerepelt a listán, ám eddig csak a távközlési része számított stratégiainak.

A közlöny alapján azonban most már ide kell érteni a kiadói tevékenységet, a film, videó, televízióműsor gyártását, hangfelvétel kiadását, műsorösszeállítást, műsorszolgáltatást is.

Magyarán a hazai piacon jelenlévő médiavállalatokat is besorolják a stratégiai cégek közé, amelyekre a fenti megkötések – például a jelentési kötelezettség a cégen belüli változásokról – ugyanúgy vonatkoznak, mint az energetikai vagy közlekedési társaságokra.

Mindennél beszédesebb a jogszabály címe, amely listázza e cégeket: Kormányrendelet a magyarországi székhelyű gazdasági társaságok gazdasági célú védelméhez szükséges tevékenységi körök meghatározásáról.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Pixabay

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások