fbpx
Hyppolit, a lakáj

Egész napos műsorfolyammal ünnepli a magyar film napját a közmédia

Az állami tévétársaság összes csatornáján magyar filmeket vetítenek majd, beleértve a gyerekcsatornát is, ahol hazai mesék lesznek műsoron.

Április 30-án, jövő héten pénteken lesz a magyar film születésének 120. évfordulója. 1901-ben ezen a napon mutatták be nyilvánosan Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula A táncz című alkotását. Ez volt az első magyar, tudatosan rendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó ismeretterjesztő film – idézi fel az MTVA, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Duna Televízió két valódi klasszikussal indít aznap: a csatorna nézői 8:40-től a Meseautót láthatják, majd a második magyar hangosfilmet, a Hyppolit, a lakájt 12:50-től. A néhány napja elhunyt Törőcsik Mari főszereplésével készült Körhintát 19:30-tól sugározza a csatorna. Utána 21 órakor televíziós premierként az Aurora Borealis – Északi fény című dráma, két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családi történet következik.

Az M5 nézői az 1910-es évek egyik legfontosabb magyar filmes műhelyének működésébe nyerhetnek betekintést 15 óra 45 perctől A sárga csikó nyomában című dokumentumfilmmel. Délután a Szerelem című filmdrámát vetíti a csatorna Darvas Lili, Darvas Iván és Törőcsik Mari főszereplésével. 21 órától az M5 műsorán először lesz látható Nemes Jeles László Oscar-díjas alkotása, a Saul fia.

Készült egy előzetes is, mi várható. Íme.

A Duna World 15:10-től a Mágnás Miska fekete-fehér zenés vígjátékkal várja a nézőket. Az operett adaptációt közel 10 millióan látták a mozikban. A csatorna este 9-től Szabó István Oscar-díjas Mephistóját sugározza.

Az M2 gyerekcsatornán a Süsü, Mekk Elek, Frakk, Mirr-Murr, Dr. Bubó, a Mézga család és a Magyar népmesék várják a legkisebbeket 9:45-től. A klasszikusok mellett a kortárs alkotásokat a Kuflik, valamint Bogyó és Babóca fogja képviselni. 22:10-kor a Macskafogó lesz látható.

„A Nemzeti Filmintézettel közös célunk, hogy a magyar filmeket széleskörben népszerűsítsük, megőrizve a múltat, a jelent és inspirálva a jövő filmes generációját”

– mondta Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Még több hír a Media1-en!

Borítókép: Hyppolit, a lakáj

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások