fbpx
mesélés, gyerek, mező, maci

Nem lehet elég korán kezdeni a mesélést (x)

A kisgyerekek ösztönösen szeretik hallgatni a meséket, így minél előbb érdemes elkezdeni a mesélést, akár már egészen kis korban is.

Éppen ezért legyen a család napjainak a része a könyvek forgatása, hiszen akkor a kicsi azt fogja látni, hogy olvasni jó, és ez a kikapcsolódás egyik eszköze.

Mikor kezdjük?

Mondhatnánk úgy is, hogy már pocakban érdemes elkezdeni, de abban a korban még a hangunkon kívül mást nem fog belőle értékelni a csöppség. Ettől függetlenül már egészen kis korban beiktathatunk egy-egy esti mesét, sőt különböző, babáknak szánt könyveket is a kezébe adhatunk.

Ebben a korban már figyelnek a hangsúlyokra, még ha a szavak értelme rejtély is előttük. Emellett bővül a szókincse, aminek a későbbiekben óriási hasznát veheti, hiszen sokkal jobban fog tudni fogalmazni, és még matekból is erősebb lesz.

Persze a meseolvasás egy meghitt és intim elfoglaltság, mikor csak egymásra figyelünk a gyermekkel, így kialakul egy olyan kapcsolat, amire minden szülő és gyermek vágyik. Ez a legjobb időszak a bújásra, az esti ellazulásra, és könnyű elaludni. A legtöbb gyermeknek pedig van kedvenc meséje, amit újra és újra kér, hogy meséljünk el. Ez főleg azért van, mert ez egy biztonságérzetet ad neki a napban, így biztosan tudja, hogy mi után mi következik.

Milyen könyvből meséljünk?

Először mindenképp a kemény lapos változatot érdemes választani vagy a puha könyveket. Az első időszakban úgyis a tapintás a lényeg, majd később a színek és az ábrák. Ezután kezdi el a gyermek összekötni a mese tartalmát a képekkel, ábrákkal, így szép lassan megszületik a képzeletében a történet.

Rendkívül népszerűek még a nagyobbak között a Kisvakond könyvek, valamint nagyon szeretik még Szutyejev: A három kiscica meséjét, ezenkívül pedig Móra Ferenc: A cinege cipője versét is.

Mesekönyv - Berg Judit: Rumini Kapitány

Készíthetünk akár magunknak is

Mármint természetesen olyan könyvet is készíthetünk, ami a gyermekünkről szól. A legtöbben szeretik nézegetni a kisgyermekkori fényképeiket, hiszen abból az időszakból nincsenek emlékeik. Ebből kifolyólag, ha van várandós kismama ismerősünk, akkor a legjobb babaváró ajándék egy babanapló. Ebben napról napra vezethetik a gyermek fejlődését akár a pocakban is, és tehetnek bele képeket már az első pillanatoktól kezdve. Ez a későbbiekben igencsak jól jöhet, amikor nagyobb lesz a gyermek.

A Játéksziget kínálatában több száz könyv közül válogathatunk a gyermekünknek, életkortól és nemtől függetlenül. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyermekünk megszeresse az olvasást és kellemes időtöltésként tekintsen rá, ne pedig teherként, amit az iskolai kötelező olvasmányok jelentenek. Sőt, akár babanaplót is választhatunk, ha éppen erre van szükségünk.

(x)

Borító: Stock Images by Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások