fbpx
Az RTL Klub, Reggeli című műsorának díszlete

Megbírságolta a Médiatanács az RTL Klubot és újabb rádiós pályázatot indított

Az RTL-t azért bírságolják, mert a Reggeli című műsorában egy magánklinikát úgy mutatott be, hogy az az egészségügyi intézmény szolgáltatásainak igénybevételére ösztönözhette a tévénézőket. A Médiatanács a Csaba TV-t csak figyelmeztette, amiért öt alkalommal nem választották szét a reklámokat a tartalomtól. A testület e heti ülésén elindították egy budapesti belvárosi frekvencia pályáztatását.

Összesen 300 ezer forint bírságot rótt ki a Médiatanács az RTL Klub szolgáltatójára, mivel a tanács szerint a csatorna Reggeli című műsorában az egyik vendég egy magánklinika bemutatásakor úgymond „termékmegjelenítési szabályt sértett” azzal, hogy a műsorszám a szolgáltatás igénybevételére ösztönzött azzal, hogy kiemelte a klinika felszereltségét, tulajdonságait – derül ki az NMHH kommunikációs igazgatóságának pénteki közleményéből.

A grémium e heti ülésén azt is megállapította, hogy a Csaba TV is jogsértést követett el, amikor tavaly októberben egy reklámot öt alkalommal megkülönböztető jelzés nélkül adott le. A testület felszólította a csatorna szolgáltatóját a jogszerű magatartásra, de bírság kiszabását velük szemben nem tartotta indokoltnak.

A Médiatanács ennek kapcsán közölte: a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Indul egy fővárosi, belvárosi rádiós frekvencia pályáztatása

Az NMHH közölte azt is, hogy még ma közzéteszi weboldalán a Budapest – Astoria (belváros) telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség elvi használatára irányuló véglegesített pályázati felhívását. Az ajánlatokat március 17-én lehet majd benyújtani a belvárosi rádiós frekvenciára.

A Manna FM stúdiójának bejárata felett, az élő adást jelző On Air tábla. Fotó: Szalay Dániel, Media1
Élő rádióadást jelző On Air tábla az egyik rádió épületében. Fotó: Szalay Dániel, Media1

Magyar kérelemre járt el  a cseh médiahatóság a Film Mániával és a Comedy Centrallal szemben

További érdekesség, hogy a cseh médiahatóság, az RRTV két, a magyar Médiatanács által továbbított bejelentés alapján indított eljárásban megállapította, hogy a joghatósága alá tartozó, Magyarországon sugárzó Film Mánia és Comedy Central szolgáltatói nem sértették meg a cseh jogszabályokat, amikor előbbi júliusban A cápa című filmet, utóbbi pedig májusban a Family Guy című sorozatot korhatár-besorolás nélkül és nem megfelelő időpontban tette közzé.

Mivel azonban a magyar jogszabályok alapján mindkettőt 16-os besorolással kizárólag este 21 óra és reggel 5 óra között adhatta volna a csatorna, a társhatóság felhívta a szolgáltatók figyelmét arra, hogy tegyenek eleget a szigorúbb magyar szabályozásnak is, különös tekintettel a magyar korhatárjelzésekre.

Eldőlt, mely médiumok kapnak pénzt a Médiatanácstól

E heti ülésén a Médiatanács működési és üzemeltetési költségek támogatására több mint 218 millió forintot ítélt meg közösségi rádiók és televíziók számára, összesen harmincegy pályázatnak.

Vissza nem terítendő forráshoz jut a ládbesenyői Irány TV, a szegedi TiszapART televízió, a TV Szentendre, a Kiskőrös Televízió, a Füzesabonyi Városi Televízió, a KisDuna TV Dunaharaszti, a Tatai Televízió, a Kistelek Városi Televízió, a csabacsűdi Kőrös Televízió, a Szentes Televízió, a berceli Gólya TV, a Hajdúnánási Televízió, a Mezőtúri Városi Televízió, a tahitótfalvi Danubia Televízió, a pécsi Pannon Televízió, az RTV Szekszárd, továbbá a püspökladányi Sárrét TV, a Kék Kállótelevízió és a Ladány Televízió, valamint Budapesten a hatoscsatorna, a Hegyvidék Televízió és az Apostol TV.

A rádiók közül a székesfehérvári Táska Rádió, a szentgotthárdi Radio Monoster, a debreceni FM90 Campus Rádió, a miskolci Csillagpont Rádió, a veszprémi Mária Rádió és a fővárosi Trend FM, a Klasszik Rádió 92,1, valamint a Magyar Katolikus Rádió 96,1 MHz-es és 92,3 MHz-es jogosultságai pályáztak sikeresen.

Az NMHH Médiatanács ülései nem nyilvánosak és az  ülésen történtekről készülő jegyzőkönyvet csak hetekkel az ülést követően teszi közzé az NMHH weboldalán, ezért nem kizárt, hogy ahogy korábban máskor is volt rá példa, más, az NMHH összefoglalójában említett határozatok mellett további kérdések is napirendre kerültek.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: Az RTL Klub Reggelijének díszlete / RTL sajtóklub / Media1-archív
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások