fbpx
baba

Így lesz meghitt csodaország a babaszoba (x)

Amikor hazaérkezik az újszülött a kórházból, fontos, hogy nyugodt körülményeket teremtsünk számára. Az első néhány hét az anyaméhen kívüli világhoz való alkalmazkodásról szól. Könnyebb a piciknek megszokni a kinti életet, ha békés hangulat veszi őket körül.

Ha több gyermek van a családban, akkor is törekedjünk arra, hogy az újszülött pihenése biztosítva legyen. Így nemcsak az ő napjai és éjszakái, hanem a mieink is nyugodtabbak lesznek. Az első lépés egy olyan szoba kialakítása, ahol jól érzi magát a baba is és mi is.

Hol alszik a baba?

Ahány család, annyiféle szokás, ami az újszülött altatását illeti. Vannak családok, ahol a szülők ágyában pihen a pici, de sok helyen a saját kiságyában tér nyugovóra. Akárhogy is van, az első hónapokban napközben is sok időt töltenek a babák a kiságyukban.

Mivel a picik az édesanyjuk pocakjában legfeljebb tompa zajokhoz és fényhez szoktak, igyekezzünk csendes helyen elhelyezni a kiságyukat. Felnőttként is fontos a nyugodt alvás, a babák számára pedig még nagyobb a jelentősége. Nem csak a hangulatuk lesz kiegyensúlyozottabb, hanem a fejlődésük is.

babaágynemű

Egészséges textilek a kiságyban

Rendkívül fontos továbbá, hogy a babák milyen matracon, milyen textilek között pihennek. Az újszülöttek hátizmai még nagyon gyengék, fontos tehát, hogy megfelelően megtámasszuk a gerincüket.

Ma már a kiságyba készült matracok rendkívül széles skálája található meg a piacon. Nagyon praktikusak a különböző kókuszmatracok. A kókusz rostjai kellően kemények, így egészséges támasztékot jelentenek a baba hátának. Ráadásul átengedik a nedvességet, ezért nem kell attól félnünk, hogy egy esetleges baleset következtében befülled, kellemetlen szaga lesz.

Ügyeljünk a matrac huzatának anyagösszetételére is. Fontos, hogy a baba bőrét a legkevésbé se irritálja sem a matrac külseje, sem az esetleges belső töltete. Ugyanez igaz a lepedőre is. Praktikus és higiénikus megoldás, ha a picik arcocskája alá minden alkalommal, mikor kiságyba tesszük őket, egy frissen mosott tetrapelenkát terítünk.

Hasznos és biztonságot adó babatextilek a kiságy rácsaira rögzíthető fejvédők. Ezek megakadályozzák, hogy a már mozgékony baba beverje a buksiját az ágyba. Amire viszont az első hetekben, hónapokban a babáknak nincs szüksége, az a párna. Ahhoz, hogy egészséges gerincgörbület alakuljon ki, legjobb, ha nem teszünk a fejük alá semmit, ami megemelné azt.

A baldachin nem csak szép, hasznos is

Igazán széppé varázsolja a babaszobát egy finom színű, bababarát anyagból készült baldachin. Ettől azonban sokkal többet is nyújthat a gyermeked számára, akár nagyobb korában is. A baldachinok egyrészt megszűrik a fényt. Ha megfelelően helyezed el az állványt, nem fogja zavarni a babát sem a napfény, sem a lámpafény. Ez akkor különösen jó, ha több gyerek lakik egy szobában.

A baldachin segít elszeparálni az újszülöttet, így is támogatva a nyugodt, pihentető légkör megteremtését számára.

(X) Hirdetői tartalom
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások