fbpx
Szabad Európa Magyarország

Lemondatták a Szabad Európát felügyelő állami ügynökség igazgatóját

Michael Pack az Egyesült Államok új elnöke, Joe Biden kérésére döntött az USAGM-től történő távozása mellett. A volt vezetőt korábban több súlyos bírálat is érte, amiért beavatkozott a tartalomszolgáltatásba, és megakadályozta, hogy egy riporter kérdést tegyen fel a Trump-kormánynak, Biden beiktatása előtt egy nappal pedig Trumphoz kötődő embereket nevezett ki a Szabad Európához.

Új, megbízott vezetőt nevezett ki a Fehér Ház az Egyesült Államok nemzetközi hírszolgálatait, köztük az RFE/RL-csoportot (amelynek a tavaly indult új multimédiás hírportál, a Szabad Európa Magyarország is tagja) felügyelő ügynökség élére, miután Joe Biden amerikai elnök kérésére, órákkal Biden beiktatása után, lemondott Michael Pack, az előző igazgató – erről a szabadeuropa.hu számolt be.

Azt írják, január 20-án a Voice of America programigazgatóját, Kelu Chaót nevezték ki megbízott vezérigazgatónak az USAGM (U.S Agency for Global Media) élére.

Az új megbízott vezérigazgató több mint 20 éve dolgozik a Voice of Americánál, volt riporter, vezette a hongkongi irodát, a mandarin nyelvű hírszolgálatot, és ő volt a szolgálat kelet-ázsiai szárnyának igazgatója is. Kelu Chao tanúskodott abban a perben, amelyet Pack ellen indítottak, amiért állítólag megpróbált befolyást gyakorolni a szerkesztőkre.

A Twitteren megjelent Pack lemondólevél tartalma, amelyben a korábban Donald Trump által kijelölt igazgató arra panaszkodik, hogy az új kormány a lemondását kéri.

„Elkeserítő, hogy a lemondásomat kérik. Erre még sokáig úgy fognak emlékezni, mint egy pártpolitikai döntésre, amely egy olyan tisztség ellen irányult, amit az amerikai emberek és a nemzeti érdek szolgálatára találtak ki”

– szól a levél, amelyben arról is írt, nem személyesen az amerikai elnököt magát szolgálta, hanem a hivatalt.

Pack megtiltotta, hogy egy riporter kérdést tegyen fel a Trump-kormánynak

Az USAGM feladata, hogy elfogulatlan hírszolgálatot teljesítsen és támogassa a szabadságot és a demokráciát a világban. Ugyanakkor Michael Pack hivatali ideje alatt voltak olyanok – köztük az RFE/RL volt igazgatói, vezető szerkesztők, és a helyi szerkesztőségek vezetői –, akikben felmerült a gyanú, hogy az igazgató szakít a hagyományos, pártokon felüli megközelítéssel, és szeretné egyetlen párt befolyását bebetonozni a hírszolgáltatók fölött.

Joe Biden hatalomátadás-átvételért felelős csapatának állami ügynökségeket felügyelő része, amit Richard Stengel vezetett, azt ígérte, hogy alapjaiban felülvizsgálják Michael Pack döntéseit, és arra is utaltak, hogy leválthatják az igazgatót. Az azonban nem volt világos, hogy a Trump-kormány személyi és egyéb döntéseit mennyire lesz könnyű visszacsinálni Joe Biden hatalomra kerülése után – írja a szabadeuropa.hu.

Michael Pack kijelölését némi késlekedés után júniusban hagyta jóvá a Szenátus. Michael Pack ellen több per indult, szövetségi bírói figyelmeztetésben is részesült azért, ahogy a Voice of America újságírói ügyében eljárt, valamint azzal is vádolták, hogy szerkesztői döntésekbe próbál beleszólni. Michael Pack azt állította, hogy az Egyesült Államok hírügynökségi hálózatába idegen országok ügynökei vegyültek.

Egy alkalommal Michael Pack azzal került a hírekbe, hogy azt mondta a Voice of America fehér házi tudósítójának, „nincs felhatalmazva rá”, hogy Mike Pompeo külügyminisztert kérdezze. Patsy Widakuswarát, az érintett riportert, az eset után kétszer is magyarázat nélkül lefokozták.

Michael Pack lemondását megelőzően arról is voltak hírek, hogy állítólag 2 millió dollárnyi közpénzt használt arra, hogy egy ügyvédi irodával szerződjön, akiknek olyan vezetők után kellett volna nyomozniuk, akiket Michael Pack el akart távolítani.

A volt igazgató egyébként villámgyorsan átvitt decemberben személyi változásokat az USAGM alá tartozó lapoknál, többek között a Voice of America lengyel irodája volt vezetőjét, Ted Lipient nevezte ki az RFE/RL élére. Az USAGM január 19-én, egy nappal Biden beiktatása előtt jelentette be, hogy Pack új igazgatótanácsot nevezett ki az ügynökség alá tartozó következő szervezetek (az RFE/RL, a Radio Free Asia, és a Middle East Broadcasting Networks) élére.

Az új igazgatótanács kapcsán felmerült, hogy a kinevezettek Trump emberei.

További híreket találhat a Media1.hu-n!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások