fbpx
adótorony

Az NMHH öt év alatt értékesít hat frekvenciasávot

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által létrehozott rádióspektrum-stratégia fő célja az, hogy a rádióspektrum sem rövid, sem középtávon ne jelentsen szűk keresztmetszetet a digitális fejlődésben. 

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) spektrumstratégiája 2021-2025 közötti időszakra szól, és a dokumentum figyelembe veszi az előző stratégiai időszakban (2016-2020) történt változásokat is – olvasható az NMHH a Media1-hez is eljuttatott közleményében.

Az említett dokumentum olyan tényezőket vesz számításba mint az elmúlt időszakban átalakult gazdasági és társadalmi környezet, az új technológiák megjelenése, a hazai és nemzetközi spektrumszabályozásban és a piacon végbement változások, valamint a lezajlott értékesítési eljárások okozta módosulások. A stratégia továbbá vizsgálja az 5G rendszerek megjelenése és elterjedése révén bekövetkezett változásokat, de a koronavírus-járvány gazdasági hatásait is.

Az NMHH az előkészítő munka során felmérte a piaci szereplők igényeit is, és 2020-ban három alkalommal konzultált a szolgáltatók, az eszközgyártók, a felhasználók és az illetékes szervezetek képviselőivel, ilyen volt többek között az őszi online workshop is.

A stratégia rögzíti azt is, hogy a következő öt évben az NMHH a hazai polgári frekvenciakészletből hat sávot készít elő értékesítésre, ezek a 450 MHz-es, a 2100 MHz-es, a 2300 MHz-es, a 2600–2615 MHz-es, a 26 GHz-es és a 32 GHz-es sávok.

A közlemény kiemelte, hogy már fut a 900 MHz-es és az 1800 MHz-es frekvenciasáv értékesítése, de jelentős lesz az 5G megvalósításához vezető úton a 26 GHz-es frekvenciasáv, amelynek értékesítése előtt a jelenlegi felhasználást más sávba (32 GHz) kell költöztetni a szolgáltatói igények alapján.

A hírközlési hatóság 2025-ig szóló feladatai között továbbra is szerepel a kormányzattól érkező PPDR, vagyis a közrend- és katasztrófavédelmi igények kezelése, a vertikum 5G iránti és az energiaszektor digitális átalakulásához szükséges spektrumigények kielégítése is.

További hírek olvashatók a Media1.hu-n!

Borító: Unsplash
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások