fbpx
makett vagy modell?

Legyen tisztában a makettek és modellek lényegi különbségeivel (x)

Sokan egy fogalomként, egymás szinonimájaként kezelik a maketteket és a modelleket, azonben lényegi különbség van a két dolog között, így fontos mindenekelőtt egymástól elhatárolni a két típust.

A makett nem más mint valaminek a kicsinyített és mérethű mása, amelynél kifejezetten fontosak a részletek megfelelő volta. Ebből az okból kifolyólag a makettek részletgazdagok és megszólalásig hasonlítanak az eredeti mintára. Így legtöbb esetben pontos festéssel vagy akár matricázással teszik még élethűbbé a miniatűr másolatot.

A makettek elemei a hasonlóság megfelelő szemléltetése érdekében legtöbbször mozgathatóak – így egy autó esetében nyithatók az ajtók, vagy egy darunál mozgathatók az karok. Ezzel szemben a modellek szintén kicsinyített dolgok, azonban a legnagyobb hangsúly nem a részleteken van, hanem a használhatóságukon és a működőképességükön. Legyen szó idősebb gyerekekről vagy játékos kedvű apukákról, a maketteket mindenki imádni fogja, az általuk megszólított célcsoport igen széles.

Makettek felhasználásának módja

Makettek tekintetében számos felhasználási mód létezik. Sokaknál nem merül ki egy szabadidős tevékenységben, valamint szórakozási lehetőségben, vannak, akik ennél komolyabban veszik és lakáskiegészítőként használják fel az összegyűjtött szettet.

Díszítés mellett akár komolyabb ajándékként is szolgálhatnak barátok, családtagok vagy munkatársak részére egyaránt. Makettek segítségével kicsit kiszakadhat az ember az online térből és olyan tevékenységre fókuszálhat, amely hozzájárul a saját ügyessége és kreativitása kihasználásához, amely segítségével minden apró részlet a pontos helyére kerülhet, és megszülethet a mestermű.

Több méret közül is válogathat a piacon, vannak az 1:18 makettek, amelyek megközelítőleg 21-27 centiméter közé tehetők, vannak az 1:43, azaz 9-12 centiméteresek, valamint az 1:87, amelyek a legkisebbnek számítanak a maguk 4,5-5,5 centiméterével. Az amerikai maketteknél jellemző még az 1:24-es méret is.

A legelterjedtebb makettek

Míg a klasszikus Matchbox-méret 1:52-től 1:67-ig terjed, addig a nemzetközi, univerzális gyűjtői méretnek az 1:43 számít. Amennyiben egy kifejezett típust keres, ha a stílusos Corvettek a mindenei, az elegáns Mercedesekért rajong vagy a dögös Porchekat keresi, akkor a BestMarkt weboldalán szükséges körül néznie, hiszen a gyönyörű luxusautó-maketteken túl megtalálhat különböző harci járműveket, repülőket, hajókat és motorokat egyaránt.

Mindemellett a sokak által kedvelt és népszerű sorozat egyikét is választhatja a Star Wars vagy a Star Trek miniatűr, összerakható űrhajója képében, amelyek beszerzése a rajongók számára nélkülözhetetlen. Akár ajándékként is meglepheti a sorozatért rajongó családtagjait, szeretteit vagy barátait. Garantáltan meg fognak őrülni érte.

(x) Hirdetői tartalom, azt nem a Media1 készítette

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások