fbpx
Sarlós Péterné, Karas Monika és Novotny Zoltán

Novotny Zoltán és Sarlós Péterné kapta a Goldmark Péter Károly-díjat az NMHH-tól

Az ismert rádiós sportriporter, Novotny Zoltán mellett a Médiatanács titkárságának főosztályvezetője, Sarlós Péterné kapta meg szerdán a média és a műsorszórás területén kiemelkedő teljesítmények díjazására alapított Goldmark Péter Károly-díjat a médiahatóság elnökétől.

A színes televízió feltalálójáról elnevezett Goldmark Péter Károly életműdíjat annak alapítója, Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke adta át az NMHH Ostrom utcai székházában október 21-én Novotny Zoltánnak és Sarlós Péternének.

Az NMHH elnöke azt mondta: bár a díjazottak egészen eltérő területen dolgoznak a médián belül, de közös bennük a kitartó maximalizmus. „Az ember filozófiája nem szavakban fejezhető ki a legjobban, hanem a döntéseivel” – tette hozzá Karas, Eleanor Rooseveltet idézve. Az elnök kiemelte, hogy mindkét díjazott munkássága az állandóságot képviseli a folyamatosan változó körülmények közepette.

Novotny Zoltán az elmúlt fél évszázad valamennyi nyári olimpiájáról tudósított – és bár ez alatt az ötven év alatt minden megváltozott, az ő jelenléte évről évre garanciát jelentett a magas szakmai színvonalra. Ugyan reflektorfény és publicitás nélkül, de ugyanezt tette Sarlós Péterné is a maga hivatali szakterületén. Az NMHH jogelődjénél, az ORTT-nél kezdte pályáját, és mind a konvergens hatóság 2010-es létrejötte alatt, mind a Médiatanács tagcseréi közben az ő személye biztos szakmai hátteret jelentett a testület tagjai számára. „Ezekben a rendkívüli időkben erre van a legnagyobb szükség” – mondta Karas Monika.

Novotny Zoltán, a magyar sportújságírás meghatározó alakja 1966 óta dolgozik a Magyar Rádióban, ahol közel másfél évtizedig vezette a sportosztályt, 1996 és 2003 között a Petőfi Rádió főszerkesztője is volt. 1968 óta valamennyi, összesen 13 nyári olimpiáról tudósított, huszonhét magyar aranyérem megszületéséről közvetítve.

Jelenleg a Sportvilág szerkesztő-műsorvezetője. Tizenhét évig vezette a Magyar Sportújságírók Szövetségét, amelynek jelenleg tiszteletbeli elnöke. Emellett beszédtanárként segíti a fiatalabb generáció fejlődését. Számtalan díj mellett kitüntették a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével, a Magyar Arany Érdemkereszttel, a Közmédia Életműdíjjal, a Kodály-, a Táncsics-, a Szepesi-, a Knézy Jenő-, a Prima-díjjal és kétszeresen a MOB-médiadíjjal is.

Sarlós Péterné (született Bőcs Mária) immár 22 éve, 1998-ban csatlakozott az NMHH jogelődjéhez, az akkori ORTT-hez döntés-előkészítő munkatársként. 2010 óta vezeti a Médiatanács titkárságát, főosztályvezető-helyettesként, majd főosztályvezetőként. Az NMHH közleménye szerint kiemelkedő szerepe volt az ORTT 2010-es megszűnésével és a konvergens hatóság megszületésével járó átalakulás háttérmunkálataiban.

„Az általa vezetett titkárság az első Médiatanács-tagok kilencéves hivatali idejének lejártakor és az új testület fölállásakor is a folytonosság záloga volt. Azóta is kitűnő szaktudással biztosítja a testület, valamint az ahhoz tartozó Médiatudományi Intézet munkájához az adminisztratív és részben szakmai hátteret” – írja az NMHH. Sarlós Péterné 2002-ben Kiemelkedő szakmai munkáért-elismerést vehetett át, 2008-ban szakmai tanácsadó címet kapott.

A Goldmark Péter Károly-díjat 2015 óta adományozza az NMHH elnöke olyan szakembereknek, akik véleménye szerint a média területén, a műsorszórás és a médiaszolgáltatások fejlődéséért folytattak kimagasló színvonalú tevékenységet, valamint több évtizeden át végeztek kiemelkedő munkát.

A díj névadója Goldmark Péter Károly 1906-ben született Budapesten. Bécsi és berlini tanulmányok után 1933-tól Amerikába költözött, a CBS kereskedelmi televízió laborvezetője, majd igazgatója lett. 1940-ben alkotta meg az első színes tévét. Nevéhez fűződik a televízió orvosi alkalmazása, a gyomor- és bélrendszer vizsgálatára alkalmas minitévé, de a mikrobarázdás hanglemez és a sztereó lemezjátszó kifejlesztése is. Az ő színes mini tévékameráját használták az Apollo10 holdexpedícióban is. 1977-ben, halála évében megkapta a National Medal of Science-t, a tudományos munka legmagasabb amerikai elismerését.

Borító: Sarlós Péterné, Karas Monika és Novotny Zoltán. Fotó: NMHH
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások