fbpx
Az Aranycsapat legendás 6:3-as mérkőzésének egyik pillanata - Kocsis Sándornál a labda

Puskás Öcsiék, azaz az Aranycsapat legendás 6:3-as meccse eddig még sohasem látott módon kerül tévéképernyőre

Különleges formában, színesben láthatjuk televízióban a magyar futballtörténelem legnagyobb csúcsteljesítményéről, a nemzeti válogatott, az Aranycsapat 67 évvel ezelőtti legendás 6:3-as eredménnyel végződő londoni futballmérkőzésről készült kópia digitálisan felújított verzióját.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Online sajtótájékoztatón jelentette be pénteken a Magyar Telekom, hogy nem csak elhozza és bemutatja a BBC által filmre rögzített 1953. november 25-i legendás futballmérkőzést, a nemzeti labdarúgó-válogatott csúcsteljesítményét, de a digitális technológia megoldásait felhasználva fel is újította azt.

A film digitális technikával történő felújításának köszönhetően a nézők a magyar gólokat televízióban eddig valóban sohasem látott módon, színesben élhetik át, köszönhetően annak, hogy a digitális felújítás során ezeket a filmrészleteket ki is színezték.

Egy kis előzetes már látszik is ebből az alábbi videón.

Az Aranycsapat londoni győzelme, a magyar futballtörténelem egyik legnagyobb diadalmenete kiszínezett formában a mérkőzés 67. évfordulója alkalmából, 2020. november 25-én kerül képernyőre. A távközlési óriás a TV2 Médiacsoporthoz tartozó Super TV2 tévécsatornán fogja levetíteni elsőként a legendás gólokat tartalmazó restaurált filmet.

Nagy munka volt a restaurálás, de csak korlátozott ideig lesz látható a film

A mérkőzés digitális felújítását és a gólok kiszínezését a budapesti Melon FX végezte: a stúdió munkatársai 3 hónapon át dolgoztak a BBC-től érkezett 67 éves kópia restaurálásán.

A Super TV2-es premiert követően a legendás 6:3 digitalizált változata három hónapig elérhető lesz a Telekom Videotéka szolgáltatásában is. Mint a pénteki sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elhangzott, a mérkőzést ábrázoló film eredeti jogaival a brit közszolgálati média, a BBC rendelkezik, ezért az még egyelőre bizonytalan, hogy a három hónap elteltét követően is láthatják-e azt a magyar nézők.

90 éve veretlen angol válogatottat vertünk meg

A magyar-, de a világfutballnak is messze kiemelkedő mérföldköve 1953. november 25., amikor a hazai pályán 90 éve veretlen angol válogatott felett először aratott győzelmet egy kontinensről érkezett csapat a Wembley stadionban.

A szigetországban katasztrófaként aposztrofált vereséget a legendás magyar Aranycsapat mérte az egyes számú futballnemzetre: a gyors, könnyed és látványos focit játszó, győztes mentalitású magyarok az első félidőben négy, a másodikban további két gólt lőttek az angol nemzeti tizenegynek.

Élőben csak rádióban lehetett követni a történteket

A mérkőzést akkoriban rádión követhették élőben a magyar sportkedvelők, mivel a hazai televíziózás elindulására egészen pontosan még 55 napot várni kellett.

Ráadásul a kor technológiai feltételei nem tették lehetővé, hogy a helyszínről élőben közvetítő BBC filmre rögzítse az adást, ezért egy televízió képernyőjére irányított kamerával „vették fel” a két félidőt, ezért a restaurálás igen összetett feladat volt.

Inspirálni akarják az embereket a digitális megoldások használatára

Szabó Béla, a Telekom márka- és kereskedelmi kommunikációért felelős igazgatója a pénteki sajtóeseményen arról beszélt, hogy a film digitalizálásával és restaurálásával a vállalat inspirálni akarta az embereket, hogy a saját sikereik érdekében mindenki megtalálja a legjobb digitális megoldásokat. Az igazgató úgy fogalmazott: a cég vállalta, hogy megment egy nemzeti értéket, méltó helyre emeli azt, hogy megmutassa a fiatalabbaknak is, hogy mitől vált ez a meccs legendává. Szabó Béla hozzátette, reméli, hogy a meccsen keresztül a digitális világ közelebb húzza egymáshoz a sportrajongókat, az időseket a fiatalokkal, szorosabbra fűzi a családi kapcsolatokat.

Az internetes sajtótájékoztatón jelen volt Bozsik Péter labdarúgó, magyar bajnok edző, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Bozsik József fia is.

„Ma talán már nehéz elképzelni azt, ahogy Puskásért, Kocsisért vagy az apámért, általában az Aranycsapatért rajongott a világ. Olyan első számú példaképek és sztárok voltak ők akkor, ami ma Messi vagy Cristiano Ronaldo népszerűségéhez mérhető” – mondta Bozsik. A sportszakember szerint a digitálisan felújított film a mai generációkhoz is elérhető közelségbe hozza azt az érzést, hitet, hogy mi, magyarok világraszóló eredményekre is képesek lehetünk.

Szabó Béla, Bozsik Péter, Bodócsi Erika a 6:3-as mérkőzést bemutató film felújításának bejelentésekor
Balról-jobbra: Szabó Béla, Bozsik Péter, Bodócsi Erika a 6:3-as mérkőzést bemutató film felújításának bejelentésekor. Fotó: Telekom

Mintha élőben néznénk, csak előre tudjuk a végeredményt

Bodócsi Erika, a filmet elsőként képernyőre tűző TV2 Média Csoport tartalomterjesztési igazgatójaarról beszélt, hogy a sport milyen kiemelt szerepet játszik a médiavállalat számára, hiszen két sportcsatornájuk is van, amelyen  jelentős futball-bajnokságokat közvetítenek és a főcsatornán is az egyik legsikeresebb műsoruk, az Exatlon Hungary nevű sportvetélkedő, amivel sok fiatalt tudnak elérni.

A tartalomterjesztési igazgató hozzátette: a digitalizált futballmérkőzést a SuperTV2-n november 25-én este 18 órai kezdéssel vetítik. a kommentátor Matuz Krisztián lesz. Lesz stúdiós felvezetés is, félidei és lefújás utáni értékeléssel. A műsorvezető Baumstark Tibor lesz.

Borítókép: az Aranycsapat 6:3-as londoni meccsének egyik pillanata. A labda Kocsis Sándornál. Fotó: Getty Images
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!