fbpx
Nemzeti Filmintézet

Vidnyánszky Attila, az SZFE kurátora és Kovács Ákos is pénzt nyert a Nemzeti Filmintézettől

A Nemzeti Filmintézet kedden tette közzé, hogy mely streamingszolgáltatásra és televíziós forgalmazásra készülő produkciókat támogatja. Nagy volt az az érdeklődés a pénzre, amiből 7 tévéfilm, 8 kisjátékfilm gyártása, valamint 3 tévéfilm és 19 sorozat fejlesztése kezdődhet.

Az NFI közleménye szerint a tévéfilmpályázatára 104 szinopszis érkezett, és a Televíziós Döntőbizottság hét nagy költségvetésű tévéfilm gyártására összesen 1,77 milliárd forint támogatást szavazott meg, 37 nyertes produkciónak

A Telex kiszúrta, hogy többek között a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumi elnöki és a Nemzeti Színház igazgatói posztját is betöltő Vidnyánszky Attila is győztes lett: ő lesz a haldokló II. Rákóczi Ferencről tervezett sorozat, a Pro Libertate! rendezője. A sorozat fejlesztését az a Sound Manager Kft. végzi, amely az SZFE kurátora, Lajos Tamás érdekeltsége. Lajos Tamás több más cége is támogatást nyert.

A Szupermodern Stúdió tévéfilmet és tévésorozatot fejleszthet, a Film Positive pedig egy tévéfilmet gyárthat és két sorozatot fejleszthet közpénzből.

A zenészként ismert Kovács Ákos A taxis című kisjátékfilm rendezője lesz. A taxis felveszi utasát a pesti hídfőnél, és folyamatosan monologizál, amíg a végcélhoz érnek, de az út nem (csak) Budapesten át, hanem a magyar félmúlton keresztül vezet – derül ki a film ismertetőjéből.

Goda Krisztina Gárdonyi Géza Ida regénye című, egyik legnépszerűbb romantikus művét dolgozza fel. Pacskovszki József Herczeg Ferenc ma is gyakran játszott színművéből, a Kék rókából készíthet tévéfilmet, míg Zomborácz Virág Egy magyar Rothschild címmel Rotschild Kláráról, a szocialista előkelőségek ikonikus divattervezőjéről forgathat. Tóth Barnabás Őszi végjáték címmel Stefan Zweig Sakknovelláját dolgozza fel a pénzből, míg Forgács Péter Szájhős.tv címmel készít modern kori Robin Hood-történetet.

Eperjes Károly Krisztus inge címmel forgat tévéfilmet, amely az 1950-es években a szerzetesrendek feloszlatásakor játszódik.

Először hirdettek meg pályázatot tévésorozatokra, de egyelőre még csak tartalomfejlesztésre ítéltek meg támogatást. Többek között Angyalosy Eszter (Terápia), a népszerű Hunyadi könyvsorozatot is jegyző Bán Mór, a Hyperwriter-nyertes Bendi Balázs, Divinyi Réka (Szabadság, szerelem, Valami Amerika 2 és 3, BÚÉK), Krigler Gábor (Aranyélet) és Ugron Zsolna (Úrilányok Erdélyben, Úrasszonyok-trilógia) – kezdhetik meg a sorozatok tartalomfejlesztését az NFI támogatásával.

A pályázati eredményekről további részletek olvasható az NFI honlapján.

További hírek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások