fbpx
Madárlátta

Madárlátta: Plusz egy szerep Vidnyánszky Attilának

Ladányi András illusztrátor barátunk fantáziáját megihlették Vidnyánszky Attila szerepkörei, és talált neki még egy újabb szerepet Shakespeare híres drámájában, a Hamletben is.

Felkorbácsolta a kedélyeket, hogy Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját választották a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének.

Az Index szerint a történet nem kezdődött szépen: maga az egyetem is csak utólag, a sajtóból értesült arról, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtotta azt a törvényjavaslatot, amely alapján szeptember 1-jétől az eddig a legtöbb egyetemhez hasonlóan állami fenntartású Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) alapítványi fenntartásúvá válna, vagyis onnantól egy erre a célra létrehozott alapítvány kezébe kerül az egyetem egész vagyona, ingatlanai és főbb döntési körei. A kuratórium tagja Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező, és Világi Oszkár, a Slovnaft igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója. Augusztus közepén végleg kiderült az is, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem nemrég kinevezett első embere, Vidnyánszky Attila a kaposvári színészképzésen is rajta tarthatja a kezét, ugyanis Vidnyánszky a művészeti karért felelős rektori megbízott lett a Szent István Egyetemen.

Vidnyánszky új szerepköre igencsak felkorbácsolta a kedélyeket: a hallgatók és a tanárok is tiltakoztak, még tüntetés is volt a kinevezése kapcsán, sőt több oktató is távozott miatta.

Székely Gábor Kossuth-díjas magyar rendező nyílt levélben fejtette ki, hogy mit gondol a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) körül kialakult helyzetről, és azt mondta: Vidnyánszky Attilának bocsánatot kellene kérnie.

Vidnyánszky Attila a bírálatok ellenére kitart. A színészi pálya iránti ennyire szoros „eltökéltségét” látva született az a „madárlátta” elképzelés, milyen sikere lenne Vidnyánszky Attilának William Shakespeare Hamlet című drámájának címszerepében.

Vidnyánszky Attila a Hamletben
Vidnyánszky Attila a Hamletben. Fotó: Ladányi András

A Madárlatta sorozat korábbi részei ITT találhatók.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások