fbpx
gyerek

Hogyan segítsük az önbecsülés növelését gyermekkorban? (x)

Gyermekkorban az önbecsülés a társak és a környezet visszajelzése alapján alakul ki a gyermekben. Éppen ezért ebben a korban az önbecsülés fejlesztésében kiemelkedő szerepe van a gyermeket körülvevő felnőtteknek is. Mai cikkünkben megmutatjuk, milyen jelekből vehetjük észre, ha egy gyermeknek alacsony önbecsülése van, illetve szó lesz arról is, hogyan növelhetjük mindezt.

Ha a gyermeknek alacsony az önbecsülése

Azok a gyerekek, akik magabiztosak és egészséges önbecsüléssel rendelkeznek, nem félnek új dolgokat kipróbálni és kudarc esetén sem csüggednek, hiszen mindezzel tapasztalatot szereznek, amivel növelik az önbecsülésüket. Ennek köszönhetően jobban fognak teljesíteni az iskolában, otthon és a barátaik körében is.

Ezzel szemben az alacsony önbecsüléssel rendelkező gyermekek félénkek, nem bíznak magukban és nehezebben barátkoznak. A kudarcokat nehezen viselik és éppen ezért nem akarnak újból próbálkozni és új dolgokat kipróbálni sem.

Az önbecsülés fejlődésének lépcsőfokai

Az önbizalom már a csecsemőkortól kezdve fejlődik az őt körülvevő felnőttek visszajelzései alapján. Ha a gyermek úgy érzi, hogy szeretet veszi körül, elfogadják, akkor biztonságban érzi magát a környezetében, amivel az önbecsülése egészségesen fejlődik.

A következő lényeges állomás az életében, amikor önállóan kezd próbálkozni. Fontos, hogy a szülők ezt figyelemmel kísérjék és bátorítsák, hiszen csak így képes továbbfejlődni az önbizalma. Ezt később tovább fokozza az iskola, ahol kibontakozhat különféle területeken, mint például a zenében, a sportban vagy a képzőművészetben. Ha azt érzi, hogy családja és a barátai elfogadják és bátorítják, tovább fog nőni az önbecsülése. Az önbizalom fejlesztéséért nézz körül a Játékliget fejlesztő eszközei között!

Amit te tehetsz szülőként

Az önbizalom növelésében az egyik kulcsfontosságú szerepük a szülőknek van. Hiszen a gyermek példaképként tekint rájuk, és mindenáron azt szeretné, hogy büszkék legyenek rá.

Igyekezzünk azon lenni, hogy a gyermeket önállóságra neveljük. Bár valóban türelmet próbáló kivárni, míg egyedül felöltözik vagy felhúzza a cipőjét, ez hosszú távon kifizetődő. Hiszen büszke lesz rá, hogy egyedül is képes már felöltözni vagy cipőt kötni, és legközelebb már segítséget sem fog kérni.

Emellett adjunk neki az életkorának megfelelő feladatokat, amelyek elvégzésével bebizonyíthatja, hogy mennyire ügyes, és büszke lehet magára. Ne az eredményt minősítsük, hanem az erőfeszítést, hiszen fontos, hogy a hozzáállást és a belefektetett munkát értékeljük. Bár a dicséret nagyon fontos a gyermekek életében, azonban ügyeljünk arra is, hogy ne dobálózzunk ok nélkül dicsérő szavakkal, hiszen azt a gyermek észre fogja venni!

(x) Hirdetői tartalom, azt nem a Media1 készítette

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások