fbpx
Bodoky Tamás, az Átlátszó.hu főszerkesztője az RTL Klub Magyarul Balóval c. műsorában korábban

Bodoky: A 444, a 24.hu és a HVG is fűtötte az Index-konfliktust, mert érdekeltek a bedőlésében

Az Átlátszó.hu főszerkesztője szerint a konkurencia nyer azzal, ha az Index lejjebb sorolódik vagy jelentéktelenebbé válik.

A Reaktor Podcast vendége volt Bodoky Tamás, az Átlátszó alapító-főszerkesztője, korábbi indexes újságíró, illetve Rényi Pál Dániel, a 444.hu munkatársa.

Bodoky Tamás reméli, hogy az Index meg tud kapaszkodni a történtek után is és meghatározó hírportál marad.

„Biztos, hogy benne van az Index-sztoriban az, hogy a konkurensek – de nem csak a 444, hanem mondjuk a Hvg vagy a 24.hu – is fűtötték ezt a konfliktust egy kicsit, mert üzletileg ők jól járnak, ha az Index bedől vagy hátrébb sorolódik”

– mondta Bodoky aki szerint az említett lapok nyernek azzal, ha az Index lejjebb sorolódik vagy jelentéktelenebbé válik.

„Azt gondolom, hogy érdekeltek az Indexnek a bedőlésében és hogy nagyon visszafogottan kellene vagy kellett volna foglalkozniuk ezzel a témával”

– fogalmazott.

Rényi Pál Dániel arról beszélt, hogy a konkurens sajtó etikai kérdéseit elő lehet venni, de nem kell azt a látszatot kelteni, hogy az ellenzéki sajtónak bármilyen ráhatása volt arra, ami az Indexnél történt. Ami ott történt, az egy politikai manővernek a végeredménye volt – tette hozzá.

„Nem arról van szó, hogy ülnek az újságírók és azon dolgoznak, hogy a barátaik munkahelye megszűnjön. Arról van szó, hogy az olvasók ezt az érdeklődést fenntartják és egy olyan újságnál, mint a miénk, nem olyan, mint a Tamásé, ami egy nonprofit oknyomozó portál, a hirdetési bevételek nagy része összefügg az olvasottsággal. Ez egy más modell”

– mondta Rényi Pál Dániel.

Bodoky Tamás értékelése szerint a fő probléma az volt, hogy az Index harapófogóba szorult a jobboldali-konzervatív sales-cég, illetve kiadó és az inkább a baloldalra, liberális oldalra húzó szerkesztőség között. Hozzátette:

„Gyakorlatilag a kurátor, Bodolai László szorult egy olyan harapófogóba, ahol teljesen ellentétes igényeket kellett volna kiszolgálnia. Ezt egyfajta hintapolitikával elég sokáig ügyesen megoldotta, hogy a kecske is jóllakjon meg a káposzta is megmaradjon. Ez a konfliktus vált most kezelhetetlenné és zárult a szerkesztőségnek a felmondásával, de ez semmiképpen sem egy balliberális belharc.”

Rényi Pál Dániel úgy látja: ahhoz nem kell jóstehetségnek lenni, hogy megmondjuk, hogy a felmondott indexesek mindegyikének nem lesz állása:

„Ekkora céget nem lehet újjáépíteni a semmiből, sok 100 milliós, sőt milliárdos árbevételű cég volt. Sokaknak a piacon kell majd elhelyezkedniük, ami már eddig sem volt túl könnyű, most pedig végképp nem.”

Bodoky Tamás Bodolai László védelmére kelve arról beszélt, hogy:

„Ő betartotta azt a vállalását, hogy megvédi a szerkesztőséget a kormányközeli háttértulajdonostól. Ha ezért el kellett menni Várhegyi Attilával az Adriára, akkor elment, vagy ha el kellett menni vadászni, akkor elment vadászni. (…) mindenféle ilyen dologban részt vett azért, hogy egy olyan kapcsolatot, hátteret tudjon adni az Indexnek és a szerkesztőségnek, hogy azok nyugodtan tudjanak dolgozni. Ezután kimondottan felháborodtam azon, hogy megteszik ezt az embert bűnbaknak valamiért, amit nem csinált, hanem amitől védte a szerkesztőséget.”

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

Kiemelt fotó: Bodoky Tamás, az Átlátszó.hu főszerkesztője az RTL Klub Magyarul Balóval c. műsorában korábban
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások