fbpx
index kiállás

A MÚOSZ az Index melletti kiállásra szólít

A legnagyobb taglétszámú hazai újságíró-szervezet szerint a Közmédia, az Origó és a Népszabadság után a magyar nyilvánosság újabb meghatározó intézményét veri szét a hatalmi akarat.

A MÚOSZ pénteken, nem sokkal azután, hogy az Index 90 fős stábjából 70-en távozásukról határoztak, az alábbi közleményt adta ki:

„A közmédia, az Origó és a Népszabadság után a magyar nyilvánosság újabb meghatározó intézményét veri szét a hatalmi akarat. A miniszterelnök a minap azzal jött haza Brüsszelből, hogy Magyarországon nincs semmi probléma a jogállammal, és aki mást állít, az nem mond igazat. A jogállam alapvető feltétele a kormányhatalomtól elválasztva működő közéleti sajtó. Erről a következőket mondja a magyar jogállam legfontosabb dokumentuma, az alaptörvény: »Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.«

A MÚOSZ szerint nem egyeztethető össze a fenti alkotmányos előírással az, ami a közmédia, az Origó és a Népszabadság után most az Indexszel is akadálytalanul, a jogállami intézmények szemérmes félrenézése mellett megtörténik.

A demokratikus nyilvánosság fennmaradása közérdek, annak mindenkori állapota nem csak a politika és a médiaszektor ügye, hanem mindannyiunk felelőssége. Ezért a MÚOSZ is hív és vár minden, a sajtó szabadságáért aggódó polgárt az Index melletti szolidaritási demonstrációra ma este 18 órától Budapesten a Kolosy téren”

– olvasható a Magyar Újságírók Országos Szövetsége közleményében.

További, Index vonatkozású hírek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások