rádió, mikrofon

Egy időre intelligens robottal váltja le az MTI-t egy hazai rádió

Kísérletképpen az MTI munkatársai helyett egy mesterséges intelligenciával felvértezett női robot válogatja össze és olvassa fel az aktuális híreket június 22-én (hétfőn) este az FM 87,6 MHz-en a Media1 soronkövetkező műsora előtt. Magyarországon most először debütál hírszerkesztő-robot FM-rádióban.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Rendhagyó, médiatörténeti kísérlettel készül a Budapest 87,6 MHz-en és a spiritfm.hu-n hallható Spirit FM és a Media1 hírportál idén év elején elindult rádióműsora hétfőre. A Media1 kezdeményezésére, ha egyelőre csak kísérletképpen és csupán átmenetileg is, de a máskor a Magyar Távirati Irodától származó hírek helyett egy olyan hírblokk kerül majd adásba a 19 órakor kezdődő Media1 műsora előtt, amit egy mesterséges intelligenciával felvértezett robot állít össze és olvas fel női hangon.

Magyarországon, de Európa jelentős részében sem történt még ilyen, hogy egy mesterséges intelligenciával felvértezett robot válogatja össze és olvassa fel a legfrissebb, legérdekesebb híreket egy FM-en is fogható rádióban. Hétfőn, mintegy 4 percben valósul meg ez.

Az ultamodern technológiával automatizáltan összeszerkesztett hírblokkot követően robot helyett immáron Szalay Dániellel, a Media1 főszerkesztőjének műsorvezetésével először Virág Attila, a Central Médiacsoporthoz tartozó Hírstart felelőse számol be részletesen a robot által elkészített hírműsorral kapcsolatos kulisszatitkokról és az ezzel kapcsolatos további fejlesztési irányokról. Kiderül, hogy mennyi időt igényel a robot számára a hírek összeállítása, és szó esik majd arról is, kell-e a hírolvasóknak attól tartaniuk, hogy egy efféle technológia miatt elveszítik a munkahelyüket, vagy hogy milyen szempontokra ügyel a robot, amikor összeállítja a hírblokkot.

Virág Attila, a Central Médiacsoporthoz tartozó Hírstart munkatársa
Virág Attila, a Central Médiacsoporthoz tartozó Hírstart munkatársa

A hírolvasó-robotos kísérlet a technológiai vonatkozásán túl azért is érdekes, mivel Magyarországon a rádiók jelentős része több éve az MTI által terjesztett hírek sugárzásával tesz eleget a médiatörvény szerinti közszolgálati kötelezettségeinek, ami jelentősen leszűkítette a hazai rádiós hírkínálat sokszínűségét.

A műsor második második felében egyébként a Media1 vendége lesz Hargitai Miklós újságíró, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke is, akivel a médiaszabadság egyre súlyosbodó helyzetéről beszélgetünk.

Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke. Fotó: Ladányi András, Media1
Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke a Sajtóházban, korábban. Fotó: Ladányi András, Media1

A Media1 és a robot által felolvasott hírek, majd Virág Attila és Hargitai Miklós június 22-én, hétfőn este 19 órától az FM 87,6 MHz-en valamint a spiritfm.hu-n, majd az adás után a vipcast.hu-n és a media1.hu-n podcastként lesz hallható. Addig is meghallgathatják a Media1 korábbi műsorait IDE kattintva.

Frissítés

Felkerült az említett adás, alább a lejátszóval visszahallgatható.

Borító: Unsplash

Szóljon hozzá!

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Marjan Sarec szlovén kormányfő kezet fog a hivatalos tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. október 28-án.

Erősödnek Szlovéniában az Orbán Viktorhoz közeli, a TV2-t is tulajdonló nagyvállalkozóval kapcsolatos aggályok a Planet TV felvásárlása kapcsán, eközben csúszik az ügylet jóváhagyása

A legfrissebb hírek szerint a szlovén állami tulajdonban lévő Telekom Slovenije Felügyelőbizottságainak tagjai nem hagyták jóvá csütörtökön azt a döntést, amelynek alapján a TV2 tulajdonosa veheti meg a Planet TV-t. A szlovén sajtóban eközben erősödőben vannak azok a hangok, hogy mit is akarnak Orbán Viktor köreibe tartozó személyek a szlovén médiával, illetve beszámolnak arról is, hogy Magyarországon állami hirdetésekkel tömték ki a veszteséges TV2-t.

A Magyar Parlament

A tiltakozás ellenére elfogadták a kata szigorítását: rosszul járnak az újságírók, a weblaptulajdonosok, a fuvarosok, az ügyvédek és sokan mások

A pénteken elfogadott jogszabályi rendelkezés alapján jövőre, ha egy katás vállalkozás egy év alatt 3 millió forintnál magasabb összegű bevételre tesz szert ugyanazon üzleti partnerétől, akkor azt extrém mértékű, 40 százalékos büntetőadóval sújtják a kata fix összegén felül. Megszűnik továbbá a kettős katázás lehetősége és sor más, a vállalkozók szempontjából rendkívül előnytelen változás is jön, miközben kivételezni fognak az állam beszállítóival. A változások nagyon kedvezőtlenül érintik a média szektort is.

Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke

Az Index.hu Zrt. elnöke pontosítást kért a 444-től, és azt, hogy „ne működjön közre az Index szétverésében”

Bodolai László a 444-hez és a Media1-hez is eljuttatott jegyzőkönyvi részlettel igazolva látja, hogy szerinte nem igaz, amit tegnap a 444 írt az Index.hu Zrt. kapcsán. Az Index elnöke több kört is futott már a 444.hu-nál, először a szerzőnél, majd a főszerkesztőnél és a 444-et működtető Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatónál is, hogy pontosítsák az írást, illetve ahogy Bodolai fogalmazott, „ne működjön közre az Index szétverésében”. Bodolai azonban állítja: nem kapott választ. Ezt a 444 munkatársa is megerősítette a Media1 érdeklődésére, de azt is elmondta, miért.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!