fbpx
rádió, mikrofon

Egy időre intelligens robottal váltja le az MTI-t egy hazai rádió

Kísérletképpen az MTI munkatársai helyett egy mesterséges intelligenciával felvértezett női robot válogatja össze és olvassa fel az aktuális híreket június 22-én (hétfőn) este az FM 87,6 MHz-en a Media1 soronkövetkező műsora előtt. Magyarországon most először debütál hírszerkesztő-robot FM-rádióban.

Rendhagyó, médiatörténeti kísérlettel készül a Budapest 87,6 MHz-en és a spiritfm.hu-n hallható Spirit FM és a Media1 hírportál idén év elején elindult rádióműsora hétfőre. A Media1 kezdeményezésére, ha egyelőre csak kísérletképpen és csupán átmenetileg is, de a máskor a Magyar Távirati Irodától származó hírek helyett egy olyan hírblokk kerül majd adásba a 19 órakor kezdődő Media1 műsora előtt, amit egy mesterséges intelligenciával felvértezett robot állít össze és olvas fel női hangon.

Magyarországon, de Európa jelentős részében sem történt még ilyen, hogy egy mesterséges intelligenciával felvértezett robot válogatja össze és olvassa fel a legfrissebb, legérdekesebb híreket egy FM-en is fogható rádióban. Hétfőn, mintegy 4 percben valósul meg ez.

Az ultamodern technológiával automatizáltan összeszerkesztett hírblokkot követően robot helyett immáron Szalay Dániellel, a Media1 főszerkesztőjének műsorvezetésével először Virág Attila, a Central Médiacsoporthoz tartozó Hírstart felelőse számol be részletesen a robot által elkészített hírműsorral kapcsolatos kulisszatitkokról és az ezzel kapcsolatos további fejlesztési irányokról. Kiderül, hogy mennyi időt igényel a robot számára a hírek összeállítása, és szó esik majd arról is, kell-e a hírolvasóknak attól tartaniuk, hogy egy efféle technológia miatt elveszítik a munkahelyüket, vagy hogy milyen szempontokra ügyel a robot, amikor összeállítja a hírblokkot.

Virág Attila, a Central Médiacsoporthoz tartozó Hírstart munkatársa
Virág Attila, a Central Médiacsoporthoz tartozó Hírstart munkatársa

A hírolvasó-robotos kísérlet a technológiai vonatkozásán túl azért is érdekes, mivel Magyarországon a rádiók jelentős része több éve az MTI által terjesztett hírek sugárzásával tesz eleget a médiatörvény szerinti közszolgálati kötelezettségeinek, ami jelentősen leszűkítette a hazai rádiós hírkínálat sokszínűségét.

A műsor második második felében egyébként a Media1 vendége lesz Hargitai Miklós újságíró, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke is, akivel a médiaszabadság egyre súlyosbodó helyzetéről beszélgetünk.

Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke. Fotó: Ladányi András, Media1
Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke a Sajtóházban, korábban. Fotó: Ladányi András, Media1

A Media1 és a robot által felolvasott hírek, majd Virág Attila és Hargitai Miklós június 22-én, hétfőn este 19 órától az FM 87,6 MHz-en valamint a spiritfm.hu-n, majd az adás után a vipcast.hu-n és a media1.hu-n podcastként lesz hallható. Addig is meghallgathatják a Media1 korábbi műsorait IDE kattintva.

Frissítés

Felkerült az említett adás, alább a lejátszóval visszahallgatható.

Borító: Unsplash
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások