fbpx
NMHH Médiatanács

Rádiós ügyekkel és tévécsatornák hangerejével foglalkozott a Médiatanács a múlt héten

Túl hangosnak találta a grémium néhány tévécsatorna reklámszpotjainak hangerejét. A Médiatanács ezenkívül szegedi, pápai, cecei, székesfehérvári rádiós pályázatokkal foglalkozott a múlt héten, valamint támogatást ítélt meg néhány közösségi rádiónak és tévének.

Elfogadta múlt heti ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság  (NMHH) Médiatanácsa a külföldi joghatóság alá tartozó, de magyar nyelven sugárzó televíziók hangerő-túllépéseire vonatkozó dokumentumot, amely szerint – többek között – a Comedy Central, az Eurosport 1 és a Viasat 3 is három-hat decibellel hangosabb reklámokat és műsorajánlókat tesz közzé a környező műsorok hangerejéhez képest – közölte a sajtóval ma, hétfőn a médiahatóság.

Az NMHH emlékeztetett: évek óta rendszeresen vizsgálja, hogy mennyivel hangosabbak a reklámok, a televíziós vásárlás és a műsorelőzetesek a környező műsorszámokhoz képest, és napjainkra a magyar joghatóság alá tartozó televíziók csak elvétve, többnyire műszaki hiba miatt vétenek a rendelkezés ellen. A témával kapcsolatban azt ígérik, hogy hamarosan elérhető lesz egy dokumentum a médiahatóság honlapján.

Rádiós frekvenciákkal kapcsolatos és médiafelügyeleti döntések

Véglegesítette a grémium a Szeged 100,2 MHz körzeti és a Pápa 92,7 MHz helyi frekvenciák pályázati felhívásait közösségi jellegű használatra.

A testület elvégezte a Cece 91,6 MHz és a Székesfehérvár 99,2 MHz helyi frekvenciák eljárásaiban benyújtott ajánlatok alaki vizsgálatait is: előbbi esetében a Katolikus Rádió Zrt.-t és az FM 4 Rádió Kft.-t, míg utóbbinál az egyedüli pályázót, a Fehérvár Médiacentrum Kft.-t vette pályázati nyilvántartásba. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a Médiatanács által tegnap harmadjára is elnémíttatott Vörösmarty Rádió visszatérhetne a fehérvári frekvenciára, hiszen még hátra van a tartalmi vizsgálat.

A siófoki Balaton Rádió szolgáltatóját tízezer forint megfizetésére kötelezte a testület, amiért szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb szöveget, a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő és közszolgálati műsort tett közzé. Megsértette a közszolgálati műsorszámokra vonatkozó törvényi rendelkezést is, valamint túllépte a zene maximális arányára vonatkozó vállalását.

Támogatás közösségi és kisközösségi médiaszolgáltatóknak

A Médiatanács a közösségi médiaszolgáltatók működési és üzemeltetési költségeit támogató pályázat harmadik fordulójában összesen több mint 55 millió forintot ítélt meg tizenkét pályázónak. Hét televízió vissza nem térítendő forráshoz jut: a Csurgói Városi Televízió, a Hajdúnánási Televízió, a Kiskőrös Televízió, a Somogy TV, a mórahalmi Móra-Net TV, a budapesti BonumTV és a pécsi Pannon Televízió.

A rádiók közül sikeresen pályázott öt szolgáltató: a szentgotthárdi Radio Monošter, a kiskunfélegyházai Rádió Smile, a budapesti Klasszik Rádió 92.1, a siófoki Balaton Rádió és a nyíregyházi Mustár Rádió.

A testület tájékoztatása szerint a pályázat negyedik fordulójának beadási határidejét június 4-éről június 11-ére módosította.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások