NMHH Médiatanács

Rádiós ügyekkel és tévécsatornák hangerejével foglalkozott a Médiatanács a múlt héten

Túl hangosnak találta a grémium néhány tévécsatorna reklámszpotjainak hangerejét. A Médiatanács ezenkívül szegedi, pápai, cecei, székesfehérvári rádiós pályázatokkal foglalkozott a múlt héten, valamint támogatást ítélt meg néhány közösségi rádiónak és tévének.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Elfogadta múlt heti ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság  (NMHH) Médiatanácsa a külföldi joghatóság alá tartozó, de magyar nyelven sugárzó televíziók hangerő-túllépéseire vonatkozó dokumentumot, amely szerint – többek között – a Comedy Central, az Eurosport 1 és a Viasat 3 is három-hat decibellel hangosabb reklámokat és műsorajánlókat tesz közzé a környező műsorok hangerejéhez képest – közölte a sajtóval ma, hétfőn a médiahatóság.

Az NMHH emlékeztetett: évek óta rendszeresen vizsgálja, hogy mennyivel hangosabbak a reklámok, a televíziós vásárlás és a műsorelőzetesek a környező műsorszámokhoz képest, és napjainkra a magyar joghatóság alá tartozó televíziók csak elvétve, többnyire műszaki hiba miatt vétenek a rendelkezés ellen. A témával kapcsolatban azt ígérik, hogy hamarosan elérhető lesz egy dokumentum a médiahatóság honlapján.

Rádiós frekvenciákkal kapcsolatos és médiafelügyeleti döntések

Véglegesítette a grémium a Szeged 100,2 MHz körzeti és a Pápa 92,7 MHz helyi frekvenciák pályázati felhívásait közösségi jellegű használatra.

A testület elvégezte a Cece 91,6 MHz és a Székesfehérvár 99,2 MHz helyi frekvenciák eljárásaiban benyújtott ajánlatok alaki vizsgálatait is: előbbi esetében a Katolikus Rádió Zrt.-t és az FM 4 Rádió Kft.-t, míg utóbbinál az egyedüli pályázót, a Fehérvár Médiacentrum Kft.-t vette pályázati nyilvántartásba. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a Médiatanács által tegnap harmadjára is elnémíttatott Vörösmarty Rádió visszatérhetne a fehérvári frekvenciára, hiszen még hátra van a tartalmi vizsgálat.

A siófoki Balaton Rádió szolgáltatóját tízezer forint megfizetésére kötelezte a testület, amiért szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb szöveget, a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő és közszolgálati műsort tett közzé. Megsértette a közszolgálati műsorszámokra vonatkozó törvényi rendelkezést is, valamint túllépte a zene maximális arányára vonatkozó vállalását.

Támogatás közösségi és kisközösségi médiaszolgáltatóknak

A Médiatanács a közösségi médiaszolgáltatók működési és üzemeltetési költségeit támogató pályázat harmadik fordulójában összesen több mint 55 millió forintot ítélt meg tizenkét pályázónak. Hét televízió vissza nem térítendő forráshoz jut: a Csurgói Városi Televízió, a Hajdúnánási Televízió, a Kiskőrös Televízió, a Somogy TV, a mórahalmi Móra-Net TV, a budapesti BonumTV és a pécsi Pannon Televízió.

A rádiók közül sikeresen pályázott öt szolgáltató: a szentgotthárdi Radio Monošter, a kiskunfélegyházai Rádió Smile, a budapesti Klasszik Rádió 92.1, a siófoki Balaton Rádió és a nyíregyházi Mustár Rádió.

A testület tájékoztatása szerint a pályázat negyedik fordulójának beadási határidejét június 4-éről június 11-ére módosította.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en.

Szóljon hozzá!