fbpx
Erőszak, ököl

Elnézést kért a Nők Lapja

A nyilvános bocsánatkérés azután jelent meg a Nők Lapja honlapján, hogy az újságban az egyik tanácsadó nem szakszerű segítséget nyújtott egy bántalmazott nőnek. Az érintett tanácsódótól nem rendelnek több írást a jövőben.

Koronczay Lilla, a Nők Lapja című hetilap egyik tanácsadója azt tanácsolta egy, a gyerekei előtt felpofozott levélírónak, hogy ha konfliktusra kerül a sor, vita helyett próbáljon meg türelmesebb lenni a munkahelyét elvesztő, bántalmazó férjével szemben.

Az újságnak a bántalmazott nő részletesen is leírta, hogy egy vacsora utáni veszekedés alkalmával akkora pofont kapott, hogy az még jóval az incidens után is fájt neki.

„A gyerekek, szegények, nagyon megijedtek, a könnyeimet nyelve fektettem le őket, és kivonultam a nappaliba aludni. Végigzokogtam az éjszakát. Azóta így vagyunk, pedig már eltelt egy hét” – írta a bántalmazást elszenvedett nő.

A Nők Lapja legutóbbi borítója
A Nők Lapja legutóbbi borítója

„Maximálisan együtt érzek önnel, nagyon megalázva érezheti magát. De tudnia kell, hogy az agresszió legtöbbször tehetetlenségből fakad. (…) Ez persze nem menti fel az alól, hogy a hozzá legközelebb álló embert megütötte. Mégis azt mondanám, próbálják ezt megbeszélni egymással, mielőtt nagyon elfajulna a dolog” – válaszolta Koronczay Lilla, a tanácsadó rovat szerzője a levélírónak a Nem bocsátom meg címmel közzétett írásban.

Koronczay azt javasolta, hogy a levélíró „humorral, játékosan” igyekezzen bevonni a férfit a házimunkába és a családi életbe, továbbá felvetette, hogy „Talán ha többet járnának ki a természetbe? A focizás a gyerekekkel, a szaladgálás garantáltan oldaná a feszültségüket. Azt se tartom ördögtől valónak, ha ön is megengedi magának olykor, hogy kiüljön a férjével az erkélyre”.

A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene nyílt levelet küldött a Nők Lapja szerkesztőségének az írás miatt, és éles kritikával illették a Koronczay Lilla által leírtakat, és kiemelték annak káros megállapításait. A nyílt levelet jegyző Mérő Vera az Írástudók felelőssége című posztjában egyúttal azt is felajánlotta, hogy érzékenyítő tréninget tart a teljes szerkesztőségnek. Szerinte a felelősség nem csak Koronczay Lilláé, hanem a lapot szerkesztőké is, akik engedték, hogy ezek a gondolatok megjelenhessenek az újságban.

A Facebookon közzétett poszt alatt aztán Koronczay Lilla is felbukkant és próbálta megvédeni magát, de végül kitörölte hozzászólásait.

Ezt követően tette közzé a Nők Lapja nyomtatott változatának főszerkesztője, Vékási Andrea a nyílt levelet, melyben elismerte az újság felelősségét és kért elnézést az olvasóktól. A lap közleményében egyébként azt is kijelentette, hogy elítélik az erőszak minden formáját, és a családon belüli agresszív viselkedést is. A történteket azzal magyarázták, hogy nem szakértő válaszolt egy ilyen nehéz helyzetben levő olvasó levelére.

A főszerkesztő hozzátette, hogy Koronczay Lilla Tárd ki a szíved! sorozatából a már korábban nyomdába küldött és május 27-én megjelenő rész az utolsó. „A szerkesztőség, amelynek értékei között a hiteles tájékoztatás alapvető fontosságú, a jövőben az olvasói levelekre csak képzett szakemberek tollából származó megszólalásokat közöl.”

A mai nap során egyébként több családon belüli erőszak bántalmazottjait támogató szakértővel is konzultált a Nők Lapja, és úgy döntöttek, hogy a jövőben csak az ő szakmai támogatásukkal jelentetenk meg cikket a témában. A levélírókat összekötik a Hintalovon Alapítvány segítőivel, hogy tényleges szakmai segítséghez jussanak.

Koronczay Lilla is megszólalt:

„Kétségkívül hibás volt a válaszom. Hiszen nem mondta ki egyértelműen, amit egyébként gondolok, hogy egyetlen pofonra sincs mentség, és hogy az erőszak megengedhetetlen. Nem ítélte el a férfit kategórikusan, és túlságosan is az elkövetőt mentegette. Hiba volt. Ezúton kérek elnézést mindenkitől, akit megbántottam vele!”

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

borító: Pexels
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások