fbpx
A Föld felszíne az űrből

EarthTV néven jöhet új 4K-s tévécsatorna a világűrből

Az Earth TV-t létrehozó cég tervei szerint az űrben lévő látványt 4K-s minőségben hozná el az emberiségnek.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A londoni székhelyű Sen vállalat azt tervezi, hogy 5 darab mikrohullámú mikroműholdat felküld a világűrbe, hogy műholdak segítségével távoli élőképet közvetítsenek a Földről – írja a BBC.

A brit cég tervei szerint már jövő év közepén elkezdné felküldeni a légkörbe a műholdjait. A Sen valós idejű, vagy legalábbis aktuális videókat szeretne készíteni és sugározni a bolygónkon kibontakozó eseményekről, például természeti katasztrófákról.

A Sennek már vannak UHD kamerái az űrben, de ezek jelenleg orosz műholdakra vannak felszerelve. A cég YouTube-oldalán közzétett videók alapján ezek a kamerák 4K felbontásra is képesek.

„Mindegyik műholdnak négy kamerája lesz, amelyek a képeket olyan kontextusba helyezik, ahogyan azt az emberi agy képes feldolgozni”– magyarázta Charles Black, a Sen alapító-vezérigazgatója a BBC-nek.

Charles Black hozzátette:

„Lesz széles látószögű kép, amelynek 1 pixele 250 métert fed majd le, ezáltal egy képbe egy ország is be tud férni, a legnagyobb felbontású kisebb teleszkóp 1 pixele pedig 1,5 métert mutat majd a Föld felszínéből”.

A BBC beszámolójából kiderül, hogy a cég nemrég kötött együttműködési megállapodást több millió euró értékben a litván NanoAvionics nevű vállalattal, így ők gyárthatják le az öt darab műholdat. Az ezeken helyet foglaló kamerákat a britek fejlesztik és telepítik majd az űreszközökre.

A cég vezetője arról is nyilatkozott, hogy az EarthTV számára továbbítandó videojeleket a műholdak fedélzetén tömörítik majd, amihez ugyanolyan algoritmust használnak majd mint a Netflix az élő sugárzáshoz. Ennek köszönhetően a valóban nagy felbontású, kiváló 4K-s minőség megmarad. A vezérigazgató szerint a videók segítségével sokkal könnyebb lesz megérteni, mi történik egy adott területen.

Black szerint az EarthTV alkalmas lehet arra, hogy tájakat és infrastruktúrát gyorsabban modellezzenek 3D-ben. De emellett azt szeretné, hogy ne csak szakemberekhez jussanak el ezek a felvételek, hanem szélesebb közönséghez is, ezért mobil applikációt terveznek az EarthTV-nek, amit bárki használhat.

„Évente mintegy 350 természeti katasztrófa következik be a világon, ezért 70 millió ember kényszerül lakóhelyét elhagyni. Ezeknek a nagy jelentőségű eseményeknek az elmesélésére ezek a videók lehetnek a legalkalmasabbak”– fejtette ki Charles Black.

Borító: A Föld felszíne az űrből. Fotó: sen.com
Szóljon hozzá!