Magyar Filmdíj - Átadták a moziforgalmazású alkotások elismeréseit

Átadták a Magyar Filmdíjakat, az RTL Klub egyik sorozata is díjat kapott

Összesen 29 kategóriában adtak át díjakat, Káel Csaba filmügyi kormánybiztos is megjelent az átadón. Díjat kapott többek között az Akik maradtak, a Foglyok, a Drakulics elvtárs és az RTL-es Alvilág is.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Az RTL Magyarország tavaly februárban bemutatott Alvilág című tévészériája nyerte a Magyar Filmdíj 2020 legjobb sorozat kategóriáját.

A holland Penoza című sorozat magyar változatát a Liza, a rókatündér és az X – A rendszerből törölve című filmeket is jegyző Ujj Mészáros Károly rendezte. A sorozat kreatív producere Herman Péter, produkciós vezetője Bodzsár István volt, a forgatókönyveket Köbli Norbert és Bodzsár Márk írta. A Vígszínházban tegnap megtartott átadón az elismerést Ujj Mészáros Károly és Bodzsár István vette át, Szecsanov Martin operatőr, Köbli Norbert és Bodzsár Márk társaságában.

Ujj Mészáros Károly, az RT Klub Alvilág c. sorozatának rendezője
Ujj Mészáros Károly, az RT Klub Alvilág c. sorozatának rendezője a széria készítésekor. Fotó: RTL sajtószoba (archív)

A 8 epizódból álló Alvilág főbb szerepeiben Balsai Mónit, Schmied Zoltánt, Fekete Ernőt, Hevér Gábort, Molnár Leventét, Nagypál Gábort, Bezerédi Zoltánt, Szirtes Ágit, Rajkai Zoltánt, Szabó Győzőt, Miller Dávidot, Bujáki Zsófit és Cservák Zoltánt láthatták a nézők, illetve láthatják most is, mert a széria elérhető most is a az RTL Most+ digitális platformon.

Tarolt a Foglyok, sok elismerést kapott az Akik maradtak és a Drakulics elvtárs is

Összesen 29 kategóriában osztottak ki elismeréseket a Magyar Mozgókép Szemle csütörtöki, tegnapi gáláján a fővárosi Vígszínházban. A díjátadón Káel Csaba filmügyi kormánybiztos is felszólalt.

A Magyar Filmakadémia Egyesület tagjainak titkos szavazatai alapján a tévéfilmek között Deák Kristóf alkotása, a Foglyok tarolt: tíz kategória, köztük a legjobb tévéfilm, a legjobb férfi főszereplő (Fekete Ernő), a legjobb női főszereplő (Sodró Eliza), a legjobb fényképezés (Gózon Francisco) és a legjobb rendezés díját is megkapta.

Két díjat kapott Tasnádi István Egy másik életben című filmje. Rofusz Ferenc rendezésében Az utolsó vacsora lett a legjobb animációs film győztese. A legjobb dokumentumfilm A Szabó Réka rendezte A létezés eufóriája lett. A legjobb kisjátékfilm elismerést Csoma Sándor vette át a Casting című művéért, a legjobb ismeretterjesztő film a Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában lett, melynek rendezője Mosonyi Szabolcs volt.

Játékfilm kategóriában az Akik maradtak című alkotást készítő Tóth Barnabás a legjobb rendező cím mellett a legjobb forgatókönyvíró kitüntetést is átvehette, ez utóbbit Muhi Klárával közösen. Hajduk Károlyt a legjobb férfi főszereplőnek szavazták meg a grémium tagjai.

Négy díjat vehetett át a Drakulics elvtárs, Bodzsár Márk produkciója, amelyet Walters Lili (legjobb női főszereplő), Ágh Márton (legjobb díszlet), Tőzsér Attila (legjobb hang) és Füzes Eszter (legjobb jelmez) munkájáért is elismertek.

A játékfilmek kategóriában Az Apró mesék, Szász Attila két kategóriában nyert (legjobb zene: Pacsay Attila és Parádi Gergely; legjobb maszk: Hortobágyi Ernella és Hufnágel Mariann), egy-egy díjat kapott a FOMO – Megosztod és uralkodsz (Duszka Péter Gábor a legjobb vágó) és a Valan – Az angyalok völgye (Garas Dániel a legjobb operatőr).

További hírek találhatók a Media1 hírportálon!

Borító: A legjobb játékfilm díját elnyert Akik maradtak stábja az 5. Magyar Filmdíj gálán a Vígszínházban 2020. március 5-én. MTI/Balogh Zoltán

Szóljon hozzá!

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Marjan Sarec szlovén kormányfő kezet fog a hivatalos tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. október 28-án.

Erősödnek Szlovéniában az Orbán Viktorhoz közeli, a TV2-t is tulajdonló nagyvállalkozóval kapcsolatos aggályok a Planet TV felvásárlása kapcsán, eközben csúszik az ügylet jóváhagyása

A legfrissebb hírek szerint a szlovén állami tulajdonban lévő Telekom Slovenije Felügyelőbizottságainak tagjai nem hagyták jóvá csütörtökön azt a döntést, amelynek alapján a TV2 tulajdonosa veheti meg a Planet TV-t. A szlovén sajtóban eközben erősödőben vannak azok a hangok, hogy mit is akarnak Orbán Viktor köreibe tartozó személyek a szlovén médiával, illetve beszámolnak arról is, hogy Magyarországon állami hirdetésekkel tömték ki a veszteséges TV2-t.

A Magyar Parlament

A tiltakozás ellenére elfogadták a kata szigorítását: rosszul járnak az újságírók, a weblaptulajdonosok, a fuvarosok, az ügyvédek és sokan mások

A pénteken elfogadott jogszabályi rendelkezés alapján jövőre, ha egy katás vállalkozás egy év alatt 3 millió forintnál magasabb összegű bevételre tesz szert ugyanazon üzleti partnerétől, akkor azt extrém mértékű, 40 százalékos büntetőadóval sújtják a kata fix összegén felül. Megszűnik továbbá a kettős katázás lehetősége és sor más, a vállalkozók szempontjából rendkívül előnytelen változás is jön, miközben kivételezni fognak az állam beszállítóival. A változások nagyon kedvezőtlenül érintik a média szektort is.

Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke

Az Index.hu Zrt. elnöke pontosítást kért a 444-től, és azt, hogy „ne működjön közre az Index szétverésében”

Bodolai László a 444-hez és a Media1-hez is eljuttatott jegyzőkönyvi részlettel igazolva látja, hogy szerinte nem igaz, amit tegnap a 444 írt az Index.hu Zrt. kapcsán. Az Index elnöke több kört is futott már a 444.hu-nál, először a szerzőnél, majd a főszerkesztőnél és a 444-et működtető Magyar Jeti Zrt. vezérigazgatónál is, hogy pontosítsák az írást, illetve ahogy Bodolai fogalmazott, „ne működjön közre az Index szétverésében”. Bodolai azonban állítja: nem kapott választ. Ezt a 444 munkatársa is megerősítette a Media1 érdeklődésére, de azt is elmondta, miért.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!